a
jasio: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=
12x
2−2:
| | |f(x)| | |
a) Narysuj wykres funkcji g(x)= |
| , której dziedziną jest zbiór |
| | f(x) | |
(−5, −2) U (−2, 2) U (2, 5).
b) Zapisz zbiór rozwiązań nierówności g(x)<0
Nie bardzo wiem jak zabrać się za podpunkt a, liczę na wasza pomoc
15 kwi 07:23
Eta:

Witam Jasiu

Rozpatrujemy wykres g(x) przedziałami:
f(x)=
12x
2 − 2
miejsca zerowe f(x) to
12x
2 − 2=0 <=> x
2 − 4=0 <=> x= 2 v x= −2
czyli dla x€(−∞, −2> U <2,∞) −−− f(x) ≥0
dla x€ ( −2, 2) −−−−− f(x) <0
więc 1/ dla x€(−∞, −2) U ( 2,∞) bo D
g: x€R − {−2, 2}
mamy :
12x
2 −2
g(x) = −−−−−−−−−−−−−
12x
2 − 2
czyli g(x) = 1
podobnie : dla:
2/ x€(−2,2) g(x)= −1
wykres g(x) masz narysowany !
zad b) g(x) <0 widzisz na wykresie ,że
wtedy x€ ( −2, 2)
15 kwi 14:23
jasio: hm, nie rozumiem tylko tej części:
więc 1/ dla x€(−∞, −2) U ( 2,∞) bo Dg: x€R − {−2, 2}
mamy : 12x2 −2
g(x) = −−−−−−−−−−−−−
12x2 − 2
Czy ta wartosci bezwzgledna nic nie zmienia?
15 kwi 18:02
Eta:
Nie zmieniasz znaku f(x) bo wartości pod modułem >0
ale nie moga być =0 bo masz f(x) w mianowniku
więc dla mianownika x ≠2 x≠−2
czyli D: x€R− {−2,2}
dla x€(−2,2) po opuszczeniu modułu zmieniasz znak
czyli w liczniku masz −( f(x))
15 kwi 18:14
jasio: juz kapuje, dzieki
15 kwi 19:51