1. Kulę ołowianą o średnicy d=15 przetopiono na 5 mniejszych kul,o równych śred
ardo: Kula, jak zrobić te zadanka? Wi ktos? Help please

1. Kulę ołowianą o średnicy d=15 przetopiono na 5 mniejszych kul,o równych średnicach.
Oblicz średnicę tych kul.
2. Kula o promieniu 5 cm i stożek o promieniu 10 mają równe objętości.Oblicz wysokość
stożka.
3. Kulę o promieniu r przetopiono na walec,którego przektój osiowy jest kwadratem. Oblicz
wysokość walca.
proszę o wskazówki
15 kwi 18:39
ksalk:
1) Oblicz objestosc kuli o d = 15, podziel przez 5 i otrzymasz objetosc jednej kuli po
przetopieniu. Nastepnie wyliczasz d tej przetopionej kuli.
2)
V
k = V
s
wystarczy podstawic i wyliczyc h
3)
V
w = π * r
2 * h
h = 2r
V
w = π * r
2 * 2r
V
k = V
w
i obliczyc
15 kwi 18:49
ksalk: Upss w tym 3) pomylka ; ]
powinno byc:
V
w = π * r
2 * h
V
w = π * (
h2)
2 * h
V
k = V
w
Reszta (czyli objetosc kuli) jest ok.
15 kwi 18:52
ardo: dzięki

szybko ci poszło, nie to co mi
15 kwi 18:57