witam pomoże ktoś
wojtas: wyznacz współczynniki a,b tak aby W(x)* F(X)=H(x) jesli
W(x)=x2+3x+2
F(x)=ax+b
H(x)=2x2+3x2−5x−6
czy może ktoś to rozwiązac tłumacząc gdyż ja tego nie pojmuję
między W i F jest znak mnozenia
15 kwi 22:27
Basia: Pomnóż W(x) przez F(x)
W(x)*F(x) = (x2+3x+2)(ax+b)
wykonaj mnożenie i podaj wynik
15 kwi 22:29
wojtas: ax3+bx2+3ax2+3bx+2ax+2b
15 kwi 22:36
wojtas: Basia jesli mogę to co dalej?
15 kwi 22:44
Basia: wyłącz z 2 i 3 x2 przed nawias, a z 3 i 4 x
będzie
ax3 + (b+3a)x2 + (3b+2a)x + 2b
współczynniki przy takich samych potegach x muszą być takie jak w H(x) czyli
a=2
b + 3a = 3
3b + 2a = −5
2b = −6
a=2 (z 1)
b = −3 (z 4)
sprawdzamy czy 2 i 3 się zgadzają
b + 3a = −3 + 6 = 3 o.k.
3b + 2a = −9 + 4 = −5 o.k.
koniec zadania
15 kwi 23:00
wojtas: dziekuję bardzo Basiu zrozumiałem licze kolejne
15 kwi 23:13
Basia: Miło mi. Powodzenia
15 kwi 23:28