Mam pare zadanek ,które musze na jutro zrobic.NIe chce obarczac kogos moimi
obowiązkami,ale jedno z nich jest w "miare" zamotane.O to i one:
Podstawą ostrosłupa jest romb o wysokosci mającej długosc 4√3 i kącie ostrym mającym
miare 60 stopni.Stosunek wyskosci ostrosłupa do dłuższej przekątnej podstawy jest równa
3:2.Oblicz objętosc ostrosłupa.
Jeżeli ktoś by sie podjął rozwiązac te zadanie wraz z opisem "po kroku",byłbym
b.wdzięczny.
!
DN = 4√3
kat DAN = α = 60
kąt ABC = 180−α = 180−60 =m 120
AB = BC = CD = AD = a
d1 = AC
d2 = BD
tr. AND jest prostokątny
zapisz sinα i wylicz z tego a
z tr.BAD i tw.cosunusów wylicz BD = d2
z tr.ABC i tw.cosinusów wylicz AC = d1
| d1*d2 | ||
oblicz pole rombu Pp = | ||
| 2 |
| H | 3 | ||
= | |||
| d1 | 2 |
Witam Ciebie również ,Tymoteuszu
Papa!