stereometria
asia38: Witam...Czy mogę liczyć na Waszą pomoc?
Mam za zadanie obliczyć objętość i pole powierzchni każdej z trzech brył otrzymanych w
wyniku obrotu trójkąta prostokątnego o bokach długośći 3cm,4cm,5cm,wokół jednego z
boków..
Wyliczyłam już wokół boku 3cm i 4cm,ale nie umiem sobie poradzić z tym 5cm bokiem.Jak to
zrobić?Pomóżcie,proszę
Onaa:

Otrzymana figura składa sie z dwoch stozkow: stozka CAM i CSM o wspólnej podstawie którym
jesT OKRAG.
x+y=H
x niech bedzie wysokoscia stozka CMS, a y wys. CAM
W trojkacie AMS :
|AM|=3
|SM|=4
|AS|=5
wysokoscia jest bok AM a podstawa MS, obliczmy pole tego trojkata
P=
12 * 4 *3= 6[cm
2]
pole tez mozna obliczyc w inny sposob, wykozystujac r, ktore tutaj jest wysokoscia a w
naszej figurze promieniem okregu, wiec:
Oba te pola sa rowne wiec wystarczy je porownac i tak otrzmamy r, czyli;
P=P
2
6=
52r /
52
r=6 *
25
r=2
25
Teraz nalezy obliczyc x i y w trojkatach SOM i AOM korzystajac z twierdzenia pitagorasa,
po obliczeniu obu wysokosci trzeba popodstawiac do wzorow na pole calokowite i objetosc
stozkow i dodac je do siebie.
Mam nadzieje, ze wszystko jest jasne?