matematykaszkolna.pl
stereometria asia38: Witam...Czy mogę liczyć na Waszą pomoc? Mam za zadanie obliczyć objętość i pole powierzchni każdej z trzech brył otrzymanych w wyniku obrotu trójkąta prostokątnego o bokach długośći 3cm,4cm,5cm,wokół jednego z boków.. Wyliczyłam już wokół boku 3cm i 4cm,ale nie umiem sobie poradzić z tym 5cm bokiem.Jak to zrobić?Pomóżcie,proszęemotka
15 kwi 09:55
Onaa: rysunekOtrzymana figura składa sie z dwoch stozkow: stozka CAM i CSM o wspólnej podstawie którym jesT OKRAG. x+y=H x niech bedzie wysokoscia stozka CMS, a y wys. CAM W trojkacie AMS : |AM|=3 |SM|=4 |AS|=5 wysokoscia jest bok AM a podstawa MS, obliczmy pole tego trojkata P= 12 * 4 *3= 6[cm2] pole tez mozna obliczyc w inny sposob, wykozystujac r, ktore tutaj jest wysokoscia a w naszej figurze promieniem okregu, wiec:
 1 
P2=

* 5 * r=52r
 2 
Oba te pola sa rowne wiec wystarczy je porownac i tak otrzmamy r, czyli; P=P2 6=52r /52 r=6 * 25 r=225 Teraz nalezy obliczyc x i y w trojkatach SOM i AOM korzystajac z twierdzenia pitagorasa, po obliczeniu obu wysokosci trzeba popodstawiac do wzorow na pole calokowite i objetosc stozkow i dodac je do siebie. Mam nadzieje, ze wszystko jest jasne?
15 kwi 11:03