Figury geometryczne na płaszczyźnie
Miśka: Miara kąta ABC wynosi :
a) α
b) 600−α
c)450+α
d)700−2α
Oblicz miarę kąta przyległego do kąta ABC.
15 kwi 16:35
tim:

Kąty przyległe γ i δ mają razem 180
O.
Więc jak
γ = α, to δ = 180 − α
15 kwi 16:38
Miśka: i co z tego dalej wynika? bo takie trochę masło maślane.
15 kwi 17:10
tim: a) γ = a, δ = 180 − α
b) γ = 60 − α, δ = 180 − (60 − α) = 120 + α
c) γ = 45 + α, δ = 180 − (45 + a) = 180 − 45 − α = 135 − α.
itd.
Jak znasz α podstawiasz i oliczasz
15 kwi 17:12
Miśka: dzięki wielkie
15 kwi 17:19