w czworościanie krawędź ma 4 cm oblicz pole całkowite i objętoiść
Marti: w czworościanie krawędź ma 4 cm oblicz pole całkowite i objętoiść
15 kwi 17:23
Marycha: czworościan foremny to jest ostrosłup, którego wszystkie ściany są trójkątami
równobocznymi. Pole całkowite liczysz jako 4*Ptrójkąta po skróceniu wyjdzie a2√3
(a−krawędź)
15 kwi 17:34
Marycha:

a=4
h=wysokość trójkąta
| | a*√3 | |
to teraz wychodzi, że b= |
| |
| | 3 | |
H obliczysz z twierdzenia Pitagorasa
| | 1 | |
i teraz tylko podstawić pod wzór na objętość,czyli V= |
| *Pp*H |
| | 3 | |
a Pp to pole jednego trójkąta
15 kwi 17:46