Oblicz pole pow. całkowitej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego
ila: Witam,czy ktoś umie to rozwiązać?
Oblicz pole pow. całkowitej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego,o krawędzi
podstawy 2cm i wysokości 9cm.
Dla mnie tonie do przeskoczenia zadanie. Proszę o pomoc.
15 kwi 10:49
ila: Proszę was o pomoc,może ktoś umie to rozwiązać
15 kwi 12:44
Kamil0s:

a = 2
H = 9
Ppc = ?
Pb = 6 * (2*9)
Pb = 6 * 18 = 108
Pp = 6 * (a
2*
√3/4) = 6 * (2
2*
√3/4) = 6 *
√3 = 6
√3
2 Pp = 2*Pp = 2*6
√3 = 12
√3
Ppc = 2Pp + Pb
Ppc = 12
√3 + 108
Ppc = 12 (
√3 + 9)
Jakby co to na rysunku krawędź podstawy wynosi 2 a nie "Z" tak mi się narysowało
15 kwi 12:48
ila: Dziękuję ci pięknie

porównam sobie z moimi marnymi obliczeniami
15 kwi 12:51
Kamil0s: Nie ma sprawy

Cała przyjemność po mojej stronie

Jeśli będziesz miała jeszcze jakieś
pytania − PISZ

PS. ile masz lat ?
15 kwi 12:57
ila: Dużo.
Pomagam młodszemu bratu w zwdaniu i nie pamiętam jak to się liczy.
15 kwi 14:13
Zuzka: hehe

romanse
9 mar 17:43