czworościan foremny
niunia15xD: Z drutu o długości 18cm zbudowano szkielet czworościanu foremnego. Oblicz długość jego
krawezi oraz pole powierzchni całkowitej.
15 kwi 22:16
niunia15xD: *długość jego krawędzi
Proszę o pomoc bo w ogóle nie wiem jak się za to wziąć.
15 kwi 22:23
Eta:
Czworościan foremny , to ostrosłup którego wszystkie ściany
i podstawa są trójkatami równobocznymi
wiec ile ma on wszystkich krawędzi?
Odpowiedz na to pytanie? czekam i wtedy rozwiązemy dalej
15 kwi 22:27
niunia15xD: każdy trójkąt ma 3 krawędzi.
15 kwi 22:31
Eta:
I co tak długo myślisz
15 kwi 22:31
niunia15xD: a nie po prostu nie zajrzałam wcześnie czy jest jakaś odpowiedź.
15 kwi 22:32
Eta: więc ile krawędzi ma ten czworościan?
15 kwi 22:32
niunia15xD: 12.?
15 kwi 22:33
Eta:
Bajki opowiadasz



trzy w podstawie i trzy boczne razem
6
bo to przecież
ostrosłup
zatem 6a = 18 => a = 3
P
c = 4*P
Δrównob gdzie P
trójkąta =
a2√34
podstaw za a = 3 i policz

Powodzenia
15 kwi 22:36
niunia15xD: aj ja tam dobra z matmy nie jestem.

wielkie dzięki za pomoc. nie wiem co bez ciebie
bym zrobiła.

miłego wieczoru życzę.
15 kwi 22:38