naszkicuj wykres funkcji
member : Funkcja jest określona w sposób
f(x) =∫ x2−4 dla x< 2
∫ − x2 +4x dla x≥ 2
∫ <−− ten znaczek ma oznaczać klamrę
Naszkicuj wykres funkcji.
(chyba jest jakiś schemat schodkowy jak to zrobić) Może mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku
?
Szczególnie proszę o to Bogdana i Basię
15 kwi 18:39
Edek: poprostu narysuj wykres funkcji x2−4 w przedziale (−∞,2) a w przedziale <2,+∞) wykres
fynkcji −x2+4x. Rysować potrafisz?
15 kwi 18:44
Basia:
Narysuj delikatnie ołówkiem parabolę y = x2 + 4.
Teraz już niedelikatnie, najlepiej jakimś kolorem, ten jej fragment, który odpowiada
przedziałowi
x∈(−∞;2); w punkcie (2,0) kółko niezamalowane.
Narysuj delikatnie ołówkiem parabolę y = −x2 + 4x
Teraz już niedelikatnie, najlepiej tym samym kolorem ten jej fragment, który odpowiada
przedziałowi x∈<2;+∞); w punkcie (2;4) kółko zamalowane
To co jest kolorowe jest wykresem Twojej funkcji.
15 kwi 18:46
Basia: Pomyłka w pierwszym oczywiście y=x2−4
15 kwi 18:47
member : edek jak mam kredki to wszystko namaluję

zaraz zabiorę się do dzieła
15 kwi 18:58
Edek: pamiętaj, że rysujesz na wymiarze 2D

! W przesztrzeni wyszedłby ci słoń z tego
równania.
15 kwi 19:12
member :

no dobrze mam problem w tym że w wykresie funkcji w drugim równaniu y= −x
2 + 4x
wierzchołek paraboli wychodzi mi w punkcie (2;1) −to obliczyłem ze wzoru, natomiast na
rysunku y wierzchołka powinien wynosić 4
zrobiłem tak :
y= −x
2 + 4x
Δ=4
xwierzcholka = −
b2a =
−4−2 = −2
ywierzchołka= −
Δ4a=
−4−4 = 1
i wykres powinien wyjść mniej wiecej taki w uporszczeniu :
wiec problem mam taki− Dlaczego ywierzchołka wychodzi mi 1 a powinno 4
15 kwi 20:16
member :

Edek przeskalujemy słonia do wymiaru 1:2 to moze się zmieni =P
15 kwi 20:21
Basia: Δ=16 nie 4
15 kwi 20:23
member : no ale trzeba pierwiastek wyciągnąć z 16 prawda ?
15 kwi 20:24
member : no dobra juz wiem , pomylilem sie

Basiu! kolejny raz bardzo dziękuję i kłaniam się słoniasto =)
15 kwi 20:25
Basia: a gdzie masz we wzorze na y
w pierwiastek

15 kwi 21:06
member : pierwiastek to ja jestem Basiu
16 kwi 15:44