JAk???
Wektory w R 3: Jak obliczyć długość przekątnycyh równoległoboku zbodowanego na wektorach
a→= 5p→ + 2q→ i b→= p→ − 3q→ wiedząć że długości p= 2√2 q=3 i znając
cos kąta między wektorami p i q
15 kwi 19:41
Wektory w R 3: Zaczełam robić to z twierdzenia cosinusa, bo też coś tam sie składa do kupy... ale jest
tyyyyyyyyle przy tym liczenia.....
15 kwi 19:54
hmmm: hmmm
15 kwi 20:10
hmmm: bnhnghjnhgjh
15 kwi 21:57
Basia: Niestety innego sposobu chyba nie ma.
Masz chociaż ten kąt podany konkretnie, czy tylko α ?
15 kwi 23:32
Bogdan:
Wersor to wektor jednostkowy.
→ →
p − wersor osi odciętych, p = [2√2, 0], p = 2√2,
→ →
q = wersor osi rzędnych, q = [0, 3], q = 3
→ → →
a = 5p + 2q = 5*[2√2, 0] + 2*[0, 3] = [10√2, 0] + [0, 6] = [10√2, 6]
→ → →
b = p − 3q = [2√2, 0] − 3*[0, 3] = [2√2, 0] − [0, 9] = [2√2, −9]
Wektory a oraz b tworzą równoległobok, którego przekątne są
→ → → → → →
wektorami e = a + b oraz f = a − b.
→
e = [10√2, 6] + [2√2, −9] = [12√2, −3]
→
długość |e| = √288 + 9 = √297 = 3√33
→
f = [10√2, 6] − [2√2, −9] = [8√2, 15]
→
długość |f| = √128 + 225 = √353
16 kwi 09:29
Basia: Witaj Bogdanie !
A ja myślałam, że p i q to zupełnie dowolne wektory. Skąd wiedziałeś, że to wersory ?
16 kwi 11:38
Bogdan:
Witaj Basiu. Zapis wektorów a oraz b sugerował, że p i q to wektory jednostkowe,
a przecież jednostki na osiach nie muszą być równe sobie (zbyt silne jest
przyzwyczajenie, że jednostki muszą być równe i że powinny mieć długość 1).
Życzę udanego dnia
16 kwi 11:45
hmmm: JAkoś średnio to do mnie przemawia.... Podany mamy kąc cosinus i Pan B. Nie wykorzystał
go w swoich rozważaniach. Ja zastanawiałabym sie czy nie wykorzystać tu iloczynu
skalarnego do wyliczenia kąta między wekrorami a i b
16 kwi 15:06
Basia: Właśnie, gdyby to były tensory, to α=90 i cosα=1.
To oczywiście upraszcza sprawę, ale moim zdaniem p i q tensorami być nie muszą, no chyba,
że Wektory... coś w treści pominął.
16 kwi 15:52
Wektory w R3: nie pominoł, dodać powinno sie miare kąta między wektorami p i a róną 45
16 kwi 17:23
17 kwi 19:35
Basia: A to jest schemat rozwiązania
1. z tw.cosinusów liczymy a i b
2. kąt α między a→ i b→ liczymy z iloczynu skalarnego a→ i b→
3. AC→ = a→+b→
długość znowu z tw.cosinusów
4. BD→ = −a→ + b→
kąt między −a→ i b→ β = 180−α
długość znowu z tw.cosinusów
17 kwi 19:44
Basia:
a
2 = (5p)
2 + (2q)
2 − 2*5p*2q*cos45 =
| | √2 | |
25(2√2)2 + 4(3)2 − 20*2√2*3* |
| = |
| | 2 | |
25*4*2 + 4*9 − 120 = 200 + 36 − 120 = 116
a =
√116 = 2
√29
b
2 = p
2 + (3q)
2 − 2*p*3q*cos135 =
| | √2 | |
(2√2)2 + 9*9 − 6*2√2*3*(− |
| ) = |
| | 2 | |
8 + 81 + 36 = 125
b =
√125 = 5
√5
→ →
a * b = a*b*cosα = 2
√29*5
√5*cosα = 10
√29*5*cosα = 10
√145*cosα
→ → → → → →
a * b = (5p + 2q)*(p−3q) = 5p
2 − 15p * q + 2p * q − 6q
2=
5*(2
√22 + 13*p*q*cos45 − 6*3
2 =
| | √2 | |
5*4*2 + 13*2√2*3* |
| − 6*9 = |
| | 2 | |
40 − 36 + 13*6 = 4 + 78 = 82
10
√145*cosα = 82
AC
2 = a
2 + b
2 − 2a*b*cosα
BD
2 = a
2 + b
2 − 2ab*cosβ = a
2 + b
2 + 2ab*cosα
koszmarne, ale do policzenia
17 kwi 22:59