Zadanko.
Karola: Wierzchołek C trójkąta ABC leży na okręgu o równaniu x2 + 12x + y2 − 2y + 21 = 0 , a
pozostałe wierzchołki mają współrzędne A = (− 4,1) i B = (2 ,1) . Oblicz wartość
wyrażenia
sin−∡ABC:sin ∡BAC
15 kwi 20:09
Basia: I żadnych więcej informacji ? Może coś o tym trójkącie ?
W takiej formie wydaje mi się nie do policzenia, ale oczywiście mogę się mylić.
16 kwi 00:10
Eta: Basiu!
Zaraz spróbuję napisać,
Dwie godziny myślałam nad tym zadaniem

Ciekawe, zobaczysz czy dobrze myślę?
Rysunku już nie bedę dawać.
16 kwi 00:38
Eta:
Oczywiście najpierw wyznaczamy S i r okręgu
x
2 +12x +36 − 36 +y
2 −2y +1 −1 +21=0
(x+6)
2 +( y−1)
2 = 16 S(−6, 1) r= 4
punkt C( x, y) i należy do okręgu
więc: spełnia jego równanie:
Korzystamy ze wzoru sinusów dla tego ΔABC
zatem:
| | IACI | | ICBI | |
|
| = |
|
|
| | sinABC | | sinCAB | |
przekształcając mamy:
| IACI | | sinABC | |
| = |
|
|
| IBCI | | sinCAB | |
liczę długości IACI i IBCI
piszę bez pierwiastków czyli IACI
2 i IBCI
2
czyli:
| | IACI2 | | (x +4)2 +(y−1)2 | |
|
| = |
|
|
| | IBCI2 | | (x −2)2 +(y −1)2 | |
ponieważ C spełnia równanie okręgu
więc za (y −1)
2 = 16 − (x +6)
2
po podstawieniu otrzymamy

nie chce mi się już pisać
wszystkiego ( po redukcji w liczniku i w mianowniku
otrzymamy:
| | IACI2 | | −4x − 4 | |
|
| = |
|
|
| | IBCI2 | | −16x − 16 | |
co daje po skróceniu:
lub −
12 −−− tu sprzeczność ,bo długości boków >0
zatem :
Myślę ,że jest OK
Czekam na potwierdzenie Basiu

PS: Bardzo mi to zadanko nie dawało spokoju
i ciekawa jestem co Ty Basiu na to?
16 kwi 00:59
Eta: Basia...
jesteś?
Nadmienię,że kiedyś ......... podobne rozwiązywałam .
Tak coś mi się przypomniało?...
dlatego tak się na to zadanie uparłam

Pamięć jest jednak ulotna!... ale "upór".... zwycięża
16 kwi 01:05
16 kwi 01:06
16 kwi 01:08
16 kwi 01:09
Basia: Świetnie to rozwiązałaś. Brawa w 200% zasłużone !
16 kwi 01:12
Eta: Szkoda ,ż dzisiaj nie ma Bogdana

Rozwiązał by z pewnością szybcjej

A może jutro inny sposób poda?

Będziemy chyba powoli do

Miłych snów!
Ja po tylu brawach z pewnością spokojnie zasnę
16 kwi 01:17
Basia:
16 kwi 01:22
Bogdan:
S − środek okręgu, R − długość promienia okręgu,
Trójkąt ABC: a = |BC|, b = |AC|, c = |AB| = 6, d = |SA| = 2, |SB| = c + d = 8
S = (−6, 1),
R = |SC| = 4,
δ = |<CSA| = |<CSB|
α = |<BAC|, β = |<ABC|,
Z wzoru sinusów: sinβsinα = ba > 0
Z wzoru kosinusów:
1. w trójkącie SAC:
b2 = R2 + d2 − 2Rdcosδ => b2 = 16 + 4 − 16cosδ => b2 = 4(5 − 4cosδ)
2. w trójkącie SBC:
a2 = R2 + (c+d)2 − 2R(c+d)cosδ => a2 = 16 + 64 − 64cosδ => a2 = 16(5 − 4cosδ)
(ba)2 = 416 = 14 => sinβsinα = ba = 12
lub sinβsinα = −12 nie spełnia warunków zadania.
Odp.: sinβsinα = 12
16 kwi 08:26
Karola: Dzieki wielke

Tez kombinowałam z tw. sinusow i cosinusow jednak do niczego sensownego
nie doszlam −−−> zadanko mnie przerosło

Pozdrawiam
16 kwi 17:58