geometria analityczna
Monika: Punkt S= (2, −1) jest środkiem odcinka AB. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do
odcinka AB i przechodzącej przez punkt B jeśli A= (4, −4).
15 kwi 19:51
Basia:
1. Wyznacz współrzędne punktu B
S jest środkiem AB czyli
2. Napisz równanie pr.AB
równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty
3. Napisz równanie prostej k prostopadłej do pr.AB (y = ax + b)
4. Parametr b wyznacz, korzystając z tego, że B∈k
15 kwi 19:55
Basia:
1. Wyznacz współrzędne punktu B
S jest środkiem AB czyli
2. Napisz równanie pr.AB
równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty
3. Napisz równanie prostej k prostopadłej do pr.AB (y = ax + b)
4. Parametr b wyznacz, korzystając z tego, że B∈k
15 kwi 19:55
Monika: a jeśli nie mam współrzędnych punktu B to z czego mam wyliczyć współrzędne? co ma być w
tym przypadku xb i yb?
15 kwi 20:02
Monika: i nie wiem jak k obliczyć?
15 kwi 20:40
Eta:
Monika!
to proste zadanie, tak jak podpowiedziała Ci Basia

policzę Ci, tylko czy się tego nauczysz, czy tylko przepiszesz gotowca?
jak pomnożysz przez 2 te równania na x
s i y
s
to otrzymasz:
x
B= 2x
s − x
A y
B = 2y
s − y
A
podstaw za x
s i x
A i y
s i y
A
podaj mi jakie współrzędne ma B ( x
B, y
B)
czekam
15 kwi 20:52
Monika: raczej się nauczę bo chyba wyjścia nie ma innego
15 kwi 21:35
Eta: Dawaj te współrzędne p−tu B
to dalej rozwiązemy to zadanie!
15 kwi 21:41
Monika: xB= 2*2−4= 4−4=0
yB= 2*(−1)+ 4= −2+4= 2
B= (0, 2)
nie wiem czy dobrze..
15 kwi 21:45
Eta: świetnie
15 kwi 21:51
Monika:
15 kwi 21:53
Monika: i co dalej?
15 kwi 21:53
Eta:
Napisz teraz równanie prostej AB:
y = ax +b A( 4,−4) B( 0,2)
podstaw za x= 4 y= −4 otrzymasz pierwsze równanie z a i b
oraz za x= 0 y= 2 oytrzymasz drugie równanie z a i b
i rozwiąż ten układ i podaj ile Ci wyszło a i b
Czekam
Narazie pomoge innym, później do Ciebie zajrzę

OK?
15 kwi 21:55
Monika: ok
15 kwi 21:56
Monika: coś mi nie wychodzi niestety
15 kwi 21:59
Eta: Eeee tam

dla A masz: − 4= 4a +b
dla B 2= 0 +b => b= 2
oblicz teraz a
15 kwi 22:04
Monika: a= − 64
15 kwi 22:10
Monika: i jak?
15 kwi 22:17
Eta: jeszcze skróć a =−32
to prosta AB : y = −32*x +2
prosta k prostopadła do pr. AB ma współczynnik kierunkowy
= −1a = 23 wiesz to?
zatem k : y = 23 + b1 i B( 0,2) bo do niej należy
podstaw za x= 0 y= 2 i wylicz b1
czekam
15 kwi 22:20
Monika: b1= 113
15 kwi 22:31
Monika: czy tak?
15 kwi 22:32
Eta:
Nie, bo ja sie pomyliłam i nie dopisałan x

K: y =
23*x +b
1 więc b
1 = 2
Sory, nie zauważyłam braku
x
czyli ta prosta k ; y =
23*x +2
to wszystko
15 kwi 22:42
Monika: dziękuję za pomoc
15 kwi 22:49
Eta: Rozumiesz to zadanie?
15 kwi 22:54
Monika: już tak
15 kwi 23:17
Eta: Ok
Miłych snów
15 kwi 23:18
Monika: dziękuję i wzajemnie

15 kwi 23:28
misiek: Punkt S jest środkiem odcinka AB.Wyznacz współrzędne punktu A .
S(3/2 , 1/2 , B (9, −3)
7 kwi 19:28