f
Pomocy: Stożek, w którym promień podstawy ma 8 cm długości, a wysokość 24 cm, przecięto
płaszczyzną równoległą do podstawy stożka. Odległość płaszczyzny przekroju o wierzchołka
stożka jest równa 6 cm. Oblicz objętość obu części stożka.
15 kwi 15:19
Ryuuk:

H = 24
R = 8
h
2 = 6
h
1 = 18
Obliczam "r" ze wzoru H = (h
1 * R) / (R − r)
24 = (18 * 8) / (8 − r)
24 = 144 / (8 − r)
r = 2
V
1 = 1/3 pi (nie wiem jak narysować

) 18 * (64 + 16 + 4) = 1/3 pi * 18 * 84 = 504 pi
Objętość ściętego stożka wynosi 504 pi
V
2 = 1/3 pi * r
2 * h
2
V
2 = 1/3 pi * 4 * 6
V
2 = 8 pi
Objętość drugiego stożka wynosi 8 pi.
wzory z których korzystałem:
− Wysokość stożka przed ścięciem:
H = (h * R) / (R − r)
Jak są pytania to proszę pisać
15 kwi 15:52
u: H = (h1 * R) / (R − r) czemu taki wzór ?
15 kwi 17:26
Ryuuk: Jest to wzór na wysokość stożka przed ścięciem. Z niego obliczyłem "r" bo jest jedyną
niewiadomą.
15 kwi 17:32
u: nigdy nie widziałam takiego wzoru. Skąd go wziąłeś ?
15 kwi 17:35
Ryuuk: Ze szkoły
15 kwi 17:41
u: ja tez zadanie zrobiłam troszeczkę inaczej ale wynik wyszedł mi taki sam. (mnie nie
uczono w szkole takich wzorów )
15 kwi 17:45
Ryuuk: wyższa szkoła jazdy

grunt że taki sam wynik
15 kwi 17:49
u: eee ja tez chcem poznawac w szkole takie wzory

xD
15 kwi 17:53