matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
??????????
???????:
Na jaki procent klient pożyczył w banku 1200zł, jeśli po roku musiał zwrócić 1308zł
15 kwi 19:32
ksalk:
x − 1308 100% − 1200
x
1308
=
100%
1200
100%*1308
x =
1200
1308%
x =
12
x = 109% procent = 109% − 100% =
9%
15 kwi 19:36