Funkcja kwadratowa prośba o wyliczenie witam tresc zadania w linku
makrela: Funkcja kwadratowa prośba o wyliczenie
witam tresc zadania w linku
http://sabayonlinux.pl/up/tmp/zad.png
Oprócz wyniku proszę mi napisać jak wyliczyliście 2ab i mam jeszcze jedno pytanie
dlaczego jeśli mnożę 2ab nie przenoszę znaku − z b ? tak samo jest jak podnoszę do
kwadratu etc , pomijam znak − ?
Proszę o pomoc
15 kwi 19:54
Basia: To nie funkcja kwadratowa tylko zwykły kwadrat różnicy
3√3 = 31/3
√3 = 31/2
(31/3 − 3*31/2)2 = (31/3 − 33/2)2 =
(31/3)2 − 2*31/3*33/2 + (33/2)2 =
32/3 − 2*3(1/3)+(3/2) + 33 =
32/3 − 2*3(2/6)+(9/6) + 33 =
32/3 − 2*311/6 + 33 =
33 + 3√32 + 6√311
16 kwi 00:26