a
Wojtas jak to obliczyc ?: Za trzy książki których ceny tworzą ciąg geometryczny zapłacono 114zł Za najdroższą i
najtańszą książke zapłacono o 42zł wiecej niż za pozostało Oblicz cenę każdej z ksiązki
?
15 kwi 18:56
ksalk:
Suma ciag geometrycznego:
1 − qn
Sn = a1 *
1 − q
Wg zadania mamy taki uklad rownan:
1 − q3
114 = a1 *
1 − q
a1 + a3 = a2 + 42
Z kazdego rownania wyliczamy a1(w drugim rownaniu musisz zmienic forme wyrazow a2 i
a3) i podstawiamy i obliczamy q. Majac q mozna obliczyc kolejne wyrazy ciagu.