prawdopodobieństwo - rzuty monetą
Kamil0s: Rzucamy 3−krotnie monetą. Niech A − oznacza zdarzenie polegające na wyrzuceniu orła, B −
wyrzucenie dokładnie 2 reszek.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń P(A), P(B), P(AuB), P(A/B). Zbadaj również niezależność
tych zdarzeń. Proszę o same wyniki gdyż zadanie mam rozwiązane i chcę tylko sprawdzić
czy mam dobrze
15 kwi 17:14
Kamil0s: nikt nie sprawdzi ?
15 kwi 17:40
Justi: P(a) = 3/6 = 1/3
P(a) = 1/3
P(aub) = p(a) + p(b) − p(a o b)
15 kwi 17:46
Justi: P(aob) to czesc wspólna
15 kwi 17:47
Justi: alr to rzucamy po kolei czyjednoczesnie
15 kwi 17:52
Kamil0s: czy na pewno ?

według mnie:
OMEGA = 8
A = 7
B = 3
więc ?

no rzucamy jedną monetą

rzucasz zapisujesz wyniki no i kolejny raz rzucasz, zapisujesz
i jeszcze raz rzucasz
15 kwi 18:02
Ryuuk: |Ω| = 8
|A| = 7
|B| = 3
P(A) = |A| / |Ω| = 7/8
P(B) = |B| / |Ω| = 3/8
P(AnB) = 7/8 * 3/8 = 21/64
AuB = P(A) + P(B) − P(AnB) = 7/8 + 3/8 − 21/64 = 10/8 − 21/64 = 80/64 − 21/64 = 59/64
P(A|B) bo chyba o to chodzi

P(A|B) = P(AnB) / P(B) = (21/64) / (3/8) = 7/8
tak mnie się zdaje. Niech ktoś poprawi jak jest źle
15 kwi 18:08
Justi: dlaczego A = 7? nie powinno byc 3 x 2 x 1 = 6
jak Ω= 2x2x2
15 kwi 18:11
Justi: Pa = 6/8 = 3/4
15 kwi 18:12
Justi: pb = 3/8
15 kwi 18:14
Ryuuk: (O,R,R); (O,O,R); (O,O,O); (O,R,O); (R,O,O); (R,O,R); (R,R,O) razem daje 7
15 kwi 18:15
Justi: P(anb) = 3/4 * 3/8 = 9/32
P(au) = 3/4 + 3/8 − 9/32 = 24/32 + 12/32 − 9/32 = 36/32 − 9/32 = 27/32
15 kwi 18:16
Ryuuk: ale nie ma 3/4 tylko 7/8. Bo tylko w (R,R,R) nie wypada orzeł
15 kwi 18:17
Justi: ale jak zrobisz drzewo to bedzie 2x2x2
15 kwi 18:17
Ryuuk: rozpisz sobie to zobaczysz ze omega to 8 i tylko w jednym wypadku nie wypada orzeł. A 8 −
1 = 7
15 kwi 18:18
Ryuuk: ja nie robie drzew nie jestem ogrodnikiem
15 kwi 18:20
Kamil0s: najlepiej jest to sobie rozpisać tak jak to zrobił Ryuuk

B = {(R,R,O),(O,R,R),(R,O,R)}
15 kwi 18:20
Justi: ok masz raje
15 kwi 18:20
Ryuuk: dzięki
15 kwi 18:22
Justi: chyba wezme korki u ciebie z prawdopodobiemstwa
15 kwi 18:23