Zadanka maturalne (hiperbola styczna parametr m)
Siwus: Witam

!
Prosiłbym o wyrozumiałość, gdyz jest to mój pierwszy post na tym forum za wszystkie błędy
z góry przepraszam. Mam problem z paroma zadankami prosiłbym o pomoc w ich rozwiązaniu
Oto one:
zad1
Sprawdź, czy przekształcenie P płaszczyzny dane wzorem: P((x,y))=(x, y − 1) jest
izometrią. Wyznacz równanie obrazu hiperboli o równaniu xy = 6 w przekształceniu P.
zad2
Napisz równania stycznych do wykresu funkcji y=3x+ 9/x i równoległych do prostej y= 2x+1
zad3
Wyznacz wartości m, dla których funkcje
f(x) = − 1/2x
2 +x+4
g(x) = (m
2+m+1)x
2 −(2m+3)x+1
osiągają ekstremum w tym samym punkcie.
Z góry wielkie dzięki

!
15 kwi 15:47
Basia: Pomagam
15 kwi 16:58
Basia:
ad.1
Przekształcenie jest izometrią ⇔ zachowuje odległość punktów
P(x1,y1) S(x2,y2)
|PS| = √(x2−x1)2 + (y2−y1)2
P'(x1,y1−1) S'(x2,y2−1)
|P'S'|= √(x2−x1)2 + [(y2−1)−(y1−1)]2 =
√(x2−x1)2 + (y2−1−y1+1)2 =
√(x2−x1)2 + (y2−y1)2 = |PS|
czyli przekształcenie jest izometrią
ad.2 i ad.3
znasz pochodne ?
15 kwi 17:03
Siwus: nie znam pochodnych
15 kwi 17:05
Basia:
ad2.
Styczna do krzywej y = f(x) w p−cie x0 to prosta o równaniu y = ax + b gdzie:
a = f'(x0)
Ponieważ Twoja styczna ma być równoległa do prostej y=2x+1 współczynnik a=2
Musisz obliczyć pochodną funkcji y=f(x) i znaleźć takie x0, dla którego f'(x0)=2
Parametr b wyznaczysz na podstawie tego, że Twoja styczna przechodzi przez punkt
P(x0, f(x0))
15 kwi 17:07
Basia: No to trzeba inaczej, ale nie wiem na razie czy coś z tego wyjdzie. Musisz chwilę
zaczekać.
15 kwi 17:10
Basia:
ad2.
Ponieważ styczna ma być równoległa do prostej y = 2x+1 musi mieć równanie
y = 2x + b
Ponieważ to jest styczna musi mieć z wykresem funkcji jeden i tylko jeden punkt wspólny,
czyli równanie:
3x + 9x = 2x+b
musi mieć jedno i tylko jedno rozwiązanie.
x≠0
D
f=R\{0}
3x
2 + 9 = 2x
2 + bx
x
2 − bx + 9 =0
to równanie ma mieć jedno i tylko jedno rozwiązanie czyli Δ=0
Δ = (−b)
2 − 4*1*9 = b
2 − 36
b
2−36=0
(b−6)(b+6)=0
b = 6 lub b=−6
będą dwie styczne spełniające warunki zadania:
y = 2x + 6
y = 2x − 6
15 kwi 17:18
Basia:
ad3.
Najpierw musisz znaleźć ekstremum funkcji y=f(x)
f(x) = − 1/2x
2 +x+4
to funkcja kwadratowa
czyli ramiona paraboli, która jest jej wykresem są skierowane w dół
czyli ta funkcja osiąga maximum w punkcie, który jest wierzchołkiem paraboli
[Nx
w = 1]]
| | 1 | | 1 | | 1 | |
yw = f(xw) = f(1) = − |
| *1 + 1 + 4 = 5 − |
| = 4 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
yw=92
g(x) = (m
2+m+1)x
2 −(2m+3)x+1
to też jest funkcja kwadratowa, czyli współrzędne jej wierzchołka muszą być takie same
a = m
2+m+1
b = −(2m+3)
c = 1
zbadajmy a = m
2+m+1
Δ
m = 1
2 − 4*1*1 = −3 < 0
stąd wynika, że m
2+m+1 jest stale dodatnie, czyli:
1. ta funkcja będzie miała minimum
2. można dzielić przez a=m
2+m+1
| | −b | | 2m+3 | |
xw = |
| = |
| |
| | 2a | | 2(m2+m+1) | |
Δ = [−(2m+3)]
2 − 4*(m
2+m+1)*1
Δ = (2m+3)
2 − 4(m
2+m+1)
Δ = 4m
2 + 12m + 9 − 4m
2 − 4m − 4
Δ = 8m + 5
no i trzeba rozwiązać
i
to już na pewno potrafisz
teraz muszę kończyć, ale będę za godzinę
15 kwi 17:33
Siwus: ok dzięki za pomoc
15 kwi 17:34