Ciąg geometryczny
XYZ Proszę o pomoc ;) ciąg: wszystkie wyrazy ciągu geometrycznego są dodatnie a jego suma pierwszego i drugiego jest
2 razy mniejsza niż suma trzeciego i czwartego pierwwszy wyraz równa sie 5 oblicz q ?
15 kwi 14:21
Eta:
zapisz tak: 2( a1 + a2 )= a3 +a4
podstawiając za a1 = 5 otrzymamy:
2( 5 + 5*q)= 5*q2 + 5*q3
wyłaczając przed nawias po lewej i prawej stronie otrzymamy:
10(1 +q) = 5q2( 1 +q) / : ( 1 +q) bo q≠ −1
mamy: 5q2 = 10 => q2 = 2 +. q= √2 v q= −√2 −−− odrzucamy
bo wyrazy mają być tylko dodatnie
więc odp; q= √2
15 kwi 14:31
Eta: Poprawiam chochlika

q
2 = 2
=> q=
√2 v q = −
√2 −−odrzucamy
( nie powinnam napisać
+ oczywiście!
15 kwi 14:35
Onaa: a1+a2= 2(a3+a4)
a2=a1*q
a3=a1*q2
a4=a1*q3
a1=5
5+5q=2(5q2+5q3)
5+5q=10q2+10q3
10q3+10q2−5q−5=0
10q2(q+1)−5(q+1)=o
(q+1)(10q2−5)=0
q+1=0 lub 10q2−5=0
q=−1 10q2=5\ :10
q2= 510
q= √510
q=√2 podzielic przez 5
Podkreslone rozwiazane jest dobre pierwsze czyli q=−1 odrzucamy bo kolejne wyrazy ciagu
musza byc dodatnie.
15 kwi 14:39
XYZ Proszę o pomoc ;) ciąg: dzieki
15 kwi 14:40
Onaa: Co zrobilam zle? ; D
15 kwi 14:41
Eta:
pierwsze równanie źle ułożyłaś

2(a
1 +a
2)= a
3 +a
4
15 kwi 14:52