Prawdopodobieństwo
Ania: 1. Udowodnij, że jeżeli zdarzenia A i B są podzbiorami pewnego zbioru zdarzeń
elementarnych Ω i P(B)>0 to P(A/B) + P(A'/B)=1
2. P(A)=0,25 P(B)=1/3 P(A cz.wspól. B)=1/5
Oblicz P(A'cz.wspól.B') ; Oblicz P(A'/B')
15 kwi 22:46
Basia: Podpowiadam
15 kwi 23:08
Ania: Słucham uważnie
15 kwi 23:13
Eta: 
ok, Basia już pomaga, więc idę dalej
15 kwi 23:16
Basia:
ad.1
| | P(AnB) | | P(A'nB) | |
P(A/B) + P(A'/B) = |
| + |
| = |
| | P(B) | | P(B) | |
(AnB) i (A'nB) są rozłączne ⇒ P(AnB) + P(A'nB) = P[(AnB)u(A'nB)] =
P[ (AuA')nB ] = P(ΩnB) = P(B)
stąd (1) = U{P(B)}{P(B) = 1
15 kwi 23:23
Basia:
(1). P(A'nB') = P[ (AuB)'] = 1 − P(AuB)
(2). P(AuB)=P(A)+P(B)−P(AnB)
podstaw i policz najpierw (2) potem (1)
| | P(A'nB') | |
P(A'/B') = |
| |
| | P(B') | |
P(A'nB') już masz
P(B') = 1−P(B)
15 kwi 23:27
Ania: Wprowadziłam w błąd, tam ma być P(A'/B).
15 kwi 23:39
Ania: Dziękuje i Dobranoc
15 kwi 23:55
Basia: na pewno ? bo to nie jest łatwe
15 kwi 23:57
Basia: jest łatwe
w (1) udowodniłam, że
P(A/B) + P(A'/B) = 1
| | P(AnB) | |
P(A'/B) = 1 − P(A/B) = 1 − |
| |
| | P(B) | |
podstaw, bo P(AnB) i P(B) masz, i policz
to wszystko
16 kwi 00:02
Eta:
Basiu.
Jeżeli tak jak pisze Ania
P(A
'nB) = P(B) − P(AnB)
czy tak?
16 kwi 00:05
Eta: No tak, to samo napisałaś
16 kwi 00:07