kwadrat
hektor:
W kwadrat ABCD o boku 2a wpisano okrąg. Oblicz długość cięciwy
wyciętej przez ten okrąg z odcinka łączącego wierzchołek A
ze środkiem boku CD .
15 kwi 01:11
Basia:

kat DAM = kąt AMO = α
OM = OP = a
kat OPM = kąt OMP = α ⇒ kąt POM = 180−2α
z tw.cosinusów
MP
2 = OP
2 + OM
2 − 2*OP*OM*cos(180−2α)
MP
2 = a
2 + a
2 − 2*a*a*(−cos2α)
MP
2 = 2a
2 + 2a
2*cos2α
z tw.Pitagorasa
AM
2 = AD
2 + MD
2
AM
2 = (2a)
2 + a
2
AM
2 = 4a
2 a
2
AM
2 = 5a
2
AM = a
√5
| | MD | | a | | 1 | | √5 | |
sinα = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | AM | | a√5 | | √5 | | 5 | |
| | AD | | 2a | | 2 | | 2√5 | |
cosα = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | AM | | a√5 | | √5 | | 5 | |
| | 4*5 | | 5 | | 4 | | 1 | | 3 | |
cos(2α) = cos2α − sin 2α = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 5 | | 5 | | 5 | |
MP
2 = 2a
2 + 2a
2*cos2α
MP
2 = 2a
2(1+cos2α)
| | 3 | | 8 | | 16a2 | |
MP2 = 2a2(1+ |
| ) = 2a2* |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
15 kwi 01:36
Eta:
Można też tak:( myślę ,że prościej)
Nawiązuję do oznaczeń z rys, Basi
ΔMPN −− jest prostokatny bo NM−−to średnica okręgu
więc kąt MPN = 90
o
zatem ΔAMN ~ ΔMNP czyli:
IPMIIMN=
IMNIIAMI
przekształcając mamy:
IPMI =
IMNI2IAMI gdzie IMNI= 2a => IMNI
2 = 4a
2
z tw. Pitagorasa IAMI =
√a2 +4a2
zatem:
IPMI =
4a2√5a2
to IPMI =
4a√5
to IMNI =
4a√55
wynik oczywiście ten sam
15 kwi 02:25
Eta: Oczywiście w ostatnim
IPMI= 4a√55
Dobranoc!
15 kwi 02:28