wektory
piotrek123: Witajcie, mam problem z paroma zadaniami. Mógłby ktoś pomóc

?
1. Wykaż, że jeśli punkty R,M,N są środkami odpowiednio boków BC, CA, AB trójkąta ABC to
długość wektora AB+ dł.wekt. BM+ dł. wekt. CN = 0
2. Punkty A=(1,2), B=(−1,−1), C=(5,2) są wierzchołkami trójkąta
a) napisz równanie prostej zawierającej wysokość tego trójkąta poprowadzoną z wierzchołka
A oraz napisz współrzędne spodka wysokości
b) wyznacz współrzędne punktu D, aby czworokąt ABCD był równległobokiem
3. W okrąg o promieniu długości 7 wpisano czworokąt ABCD. Oblicz obwód i pole czworokąta
wiedząc, że IABI=IBCI, a kąt ADC=120 stopni i stosunek trójkąta ABD do pola trójkąta BCD
jest równy 2:1.
15 kwi 22:56
Basia:
ad.1
niemożliwe; długości to liczby dodatnie; suma liczb dodatnich na pewno nie jest równa 0
coś musiałeś źle przepisać
15 kwi 23:05
piotrek123: oczywiście, to nie mają być długości tylko po prostu wektory
17 kwi 00:54
piotrek123: ponawiam prośbę o pomoc bo nijak sobie nie daję rady
17 kwi 00:55
Basia: Dochodzę do sprzeczności Eto (w 3), ale jeszcze sprawdzę.
17 kwi 23:04
Basia: A nie, pomyliłam się
17 kwi 23:05
Basia: Mam rozwiązanie (3). Pisać ?
17 kwi 23:09
Eta:
W 3/ wyszły mi nieco koszmarniane wyniki, i nie wiem
czy się gdzieś nie pomyliłam?
17 kwi 23:10
Eta: Napisz tylko wynik
17 kwi 23:10
Eta: Mnie wyszło : Ob= 3√21 +14√3
a pole: P= 189p{34
17 kwi 23:11
Eta: Oczywiście : P=189√34
17 kwi 23:12
Basia: Inny mam, ale mogłam się pomylić. Policzę jeszcze raz.
17 kwi 23:17
Eta: A może ja się pomyliłam ?
17 kwi 23:20
Basia:

AB = BC = x ⇒ AC=x
R = 7
x
√3 = 21
x = 7
√3
AB=BC=y
AD = 2CD
x
2 = y
2 + 4y
2 − 4y
2*cos120
x
2 = 5y
2 + 2y
2 = 7y
2
x
2 = 7y
2
(7
√3)
2 = 7y
2
7*7*3 = 7y
2
y
2 = 21
y =
√21
| | y*2y*sin120 | | 21√3 | |
P2= |
| = y2*sin120 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Ob = 14
√3 + 3
√21 =
√3(14+3
√7)
tak samo wyszło; przedtem się pomyliłam
17 kwi 23:44
Eta: Dzięki Ok

Tak samo liczyłam

Myślałam ,że się pomyliłam w r−ach
PS: Nie ma co robić?.... zagram chyba w brydża ?
17 kwi 23:48
Basia: ad1.
to ma być:
(nie piszę strzałek, cały czas wektory)
AR + BM + CN
| | 1 | |
AR = AB + BR = AB + |
| BC |
| | 2 | |
| | 1 | |
BM = BA + AM = −AB + |
| AC |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
CN = CA + AN = AC + |
| AB = − AC + |
| AB |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
CN = CB + BN = −BC + |
| BA = − BC − |
| AB |
| | 2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | |
2CN = −AC + |
| AB − BC − |
| AB |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
AR + BM + CN = AB + |
| BC − AB + |
| AC − |
| AC − |
| BC =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
17 kwi 23:54
Basia: 2. Punkty A=(1,2), B=(−1,−1), C=(5,2) są wierzchołkami trójkąta a) napisz równanie
prostej zawierającej wysokość tego trójkąta poprowadzoną z wierzchołka A oraz napisz
współrzędne spodka wysokości b) wyznacz współrzędne punktu D, aby czworokąt ABCD był
równległobokiem
wysokość AA
1 jest prostopadła do BC
napisz równanie prostej BC
przekształć go do postaci y = ax + b
| | 1 | |
pr.AA1 ma równanie y = − |
| x + c |
| | a | |
c wyznacz na podstawie tego, że A∈pr.AA
1
spodek wysokości A
1 to punkt wspólny pr. BC i pr.AA
1
rozwiązujesz układ równań
ad.b
w równoległoboku
→ →
AB = DC
a równe wektory mają takie same współrzędne
18 kwi 00:03
piotrek123: dzięki

18 kwi 11:33