Przekrój osiowy walca jest kwadratem, którego przekątna ma długość d=10p{3}. Obl
ila: pomoże ktoś z walcem?
Przekrój osiowy walca jest kwadratem, którego przekątna ma długość d=10√3. Oblicz V i
pole powierzchni walca?
15 kwi 14:36
ila: d=10{2}
15 kwi 14:37
ila: d=10√2
15 kwi 14:38
Eta:

w czym trudność?
h= 2R przekątna d kwadratu = a
√2 gdzie "a" długość boku kwadratu
więc a
√2= 10
√2 => a= 10
więc h= 10 to 2r=10 => r= 5
podstaw do wzorów na V i P
c i oblicz!
15 kwi 14:50
Onaa: d=a√2
10√2=a√2\ :√2
a=10 gdzie a to srednica okregu w podstawie i zarazem wysokosc bryly
a=R
R=2r
10=2r\ :2
r=5
wszystko juz masz mozesz podstawic do wzorow.
15 kwi 14:52
ila: dziękuję wam bardzo
15 kwi 15:03