pomocy z zadaniami.
maciek: do okręgów o1 i o stycznych zewnętrznie w punkcie A poprowadzono wspólną styczną
zewnętrzną BC (B,C to punkty styczności). Udowodnij, że Kąt BAC = 90 stopni
mam z tego typu zadaniami wielki problem poprosze o pomoc na gg...
Eta:

Punkty O
1 O
2 i A leżą na jednej prostej
dodatkowo O
1A i O
2A prostopadłe do prostej BC
wynika stąd ,że(***) kąt CO
1A + kąt BO
2A = 180
o
ponad to ΔCO
1A −−− równoramienny, bo ramiona = r
1
ΔBO
2A −−− też bo ramiona = r
2
więc kąt CO
1A= 180
o − 2α gdzie α−− kąty w ΔCO
1A
podobnie: kąt BO
2A = 180
o− 2β gdzie β −− kąty w ΔBO
2A
podstawiamy do (***)
zatem: 180
o − 2α + 180
o −2β = 180
o
to α+β= 90
o
teraz mamy α+ kąt BAC +β= 180
o ( bo suma ta jest kątem półpełnym)
więc: kąt BAC = 180 − ( α+β) = 180
o − 90
o = 90
o
zatem kąt BAC = 90
o −−− jest więc katem prostym c.b.d.o
PS: jak coś nie jasne , to pytaj
maciek: to zadanie już rozumiem....

dzięki, zaraz napisze kolejne....