Kombincja z wektorkami
Zadanie z wyższych sfer: Mam wyznaczyć równania płaszczyzn dzielących na połowy kąty dwuścienne utworzone przez
płaszczyzny
x+y+z−1 = 0 W=[1,1,1]
x−y−z+2=0 W=[1,−1,−1]
Kąt ten wyszedł mi cosα = |−1|/3 ⇒ jeden jest rozwarty, drógi ostry.
Zastanawiałam sie czego sie złapać. Kombinowałam z wektorami, ale tródno jest mi to
sobie wyobraźić.
15 kwi 13:46
Zadanie z wyższych sfer: 
?
15 kwi 15:24
wmboczek: kat miedzy płaszczyznami = kat między wektorami normalnymi
iloczyn skalarny miedzy wektorami cos2α*√3*√3=1*1+1+−1+1+−1 ⇒ cos2α=−1/3
cos2α=2cos2α−1 ⇒ cosα=1/3
oznaczmy wektor normalny do szukanej plaszczyzny [a,b,c] i niech jego długość wynosi √3
a2+b2+c2=3
identyczne iloczyny skalarne szukanego wektora z wektorami plaszczyzn dają
1*a+1+b+1*c=1*a−1*b−1*c ⇒ b=−c
iloczyn skalarny szukanego wektora i płaszczyzny
√3*√3*cosα=a+b+c
rozwiązując układ mamy a=1,b=1,c=−1 lub a=1,b=−1,c=1
przez pkt P=(−1/2,1,1/2) musi przechodzić szukana płaszczyzna, zatem
x+y−z−1/2=0 lub x−y+z+1=0
to powinno być jakoś tak :−)
15 kwi 15:38
Zadanie z wyższych sfer: A tu psikus bo płaszczyzny wyszły inne
15 kwi 17:16