Zadanie procentowe.
maro: Pewna maszyna wykonuje śruby o średnicy 16 mm.
Pobrano próbę losową 100 śrub i wykonano pomiar ich średnicy z dokładnością do 0,02 mm.
Wyniki przedstawia tabela.
Średnica w mm Liczba śrub
<15,93; 15,95) 3
<15,95; 15,97) 7
<15,97; 15,99) 27
<15,99; 15,01) 30
<16,01; 15,03) 24
<16,03; 15,05) 7
<16,05; 15,07) 2
a) Oblicz śr. arytmetyczną tej póby.
b) Jaki procent śrub ma średnicę należącą do przedziału <15,97; 16,03)?
UWAGA: Do obliczeń należy przyjąć średnią arytmetyczą końców przedziałów.
Obliczyłem śr. arytmetyczną korzystająć z końców przedziałów:
[(3*15,95)+(7*15,97)+...+(2*15,07)]:100= 15,3788
Więc punkt a) mam chyba dobrze, ale nie mam pojęcia jak się zabrać za punkt b).
15 kwi 18:31
Mariusz: w b bedzie tak
ilośc śrub
27+30+24=81
(81/100)*100%=81%
15 kwi 19:27