Proszę o pomoc
Uczniowie: Suma 2 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego o wyrazach dodatnich jest równa 20, a
pierwszy wyraz jest o 2 większy od ilorazu. Wyznacz pierwszy wyraz, iloraz oraz wzór na
sumę n początkowych wyrazów tego ciągu.
15 kwi 18:27
uzio: Podpowiadam
15 kwi 18:31
Eta: pomagam!
15 kwi 18:32
Eta:
a
1 +a
2 =20
a
1 = q+2
proszę podstawić za a
1 i rozwiązać układ z a
1 i q
pamiętając ,że przyjmujemy q >0 ( bo ciąg o wyrazach dodatnich)
wzór na S
n −−−− myślę ,że znany kazdemu z Was
15 kwi 18:35
Eta:
Oczywiście za a2 = a1*q
15 kwi 18:35
Ryuuk: q = 3
a
1 = 5
a
2 = 15
o to chodzi
15 kwi 18:40
Eta: TaaaaaaaaaaK
15 kwi 18:42
Ryuuk: Sn = [5(1−3n)] / −2
15 kwi 18:42
Eta: Można też tak :
S
n = 2,5( 3
n − 1) −−−−−− tak bardziej elegancko
15 kwi 18:43