obliczanie długości krawędzi podstawy - graniastosłup
Kamil0s: Podstawa graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 60 stopni.Wysokosc
graniastoslupa jest rowna dluzszej przekatnej jego podstawy.Oblicz długość krawędzi
podstawy,jeżeli objetość graniastosłupa jest równa 12.
15 kwi 12:23
Eta:

V= 12 H= IAGI kąt FAF= 60
o więc ΔAEF −−równoboczny o boku "a"
zatem
12IAGI = h
Δrównobocz.
to
12IAGI=
12*
a√32 => H= a
√3
zatem :
V= P
p*H P
p= a*a *sin60
o sin 6o
0 =
p{32
podstawiając do wzoru na V wyliczymy "a"
bo:
a
2*
√32*a
√3 = 12 => 3a
3 = 24 => a
3 = 8 =>
a=2
to H= 2
√3
15 kwi 13:53
Kamil0s: o proszę

a jednak to w ten sposób

miałem z tym zadaniem pewne problemy lecz dzięki
Tobie wszystkie wątpliwości zostały rozwiane

dziękuję bardzo
15 kwi 14:58