fizyka
mike: Proszę pomóżcierozwiązać to zadanie




Metalowy sześcian o krawędzi a=4cm zawieszono
na siłomierzu. W powietrzu ważył on Q1=1,7N, a po zanurzeniu w cieczy Q2=1N. Jaka jest
gęstość metalu oraz cieczy?
15 kwi 15:11
Jack: Fw=Q1− Q2 =1,7N−1N=0,7N – tyle wynosi wartość siły wyporu
V=a3=64cm3=0,000064m3 – objętość wypartej cieczy równa objętości sześcianu
Fw= ρc g V
ρc=Fw / gV – podstawić i obliczyć (gęstość cieczy)
Q1=mg − ciężar sześcianu, ale m= ρmV, więc Q1= ρmV g,
czyli gęstość metalu ρm=Q1/ V g − podstaw i oblicz
15 kwi 22:12