....
maciek: maciek: w trójkącie ABC dwusieczna poprowadzona z wierzchołka C przecina przeciwległy bok
w punkcie D. Wiedząc, że |<BDC| = 100 stopni i że odcinek CD jest równy jednemu z boków
wychodzących z wierzchołka C, oblicz miary kątów otrzymanego trójkąta.
15 kwi 18:27
maciek: nikt tego nie umie zrobić?
16 kwi 17:41
Eta: Umie, umie

poczekaj moment na rysunek Ok. cierpliwości Maciek
16 kwi 17:48
Eta:
16 kwi 18:02
Eta:
Z rysunku jiuż widzisz ,że < ADC = 80
o bo to kat przyległy do kąta 100
o
Zatem IDCI = IACI ( bo nie może być równa IBCI
bo wtedy ΔDBC miałby sumę miar > 180
o
więc < CAB = 80
o −−− bo ΔADC −− jest równoramienny
W ΔADC kąt <ACD = 180
o −( 2*80
o)= 20
o
więc < ACB = 40
o bo dwusieczna dzieli ten kąt na dwa katy równe
mamy już dwa kąty ΔABC
więc trzeci kąt <ABC = 180
o − ( 80
o +40
o) = 60
o
odp: kąty trójkata ABC To
<A = 80
o <B = 60
o <C = 40
o
Pozdrawiam
16 kwi 18:09
maciek: dzięki
16 kwi 18:20
Eta:
Ok

Rozumiesz to zadanie ?
16 kwi 18:22
maciek: tak, nie rozumiem innych których treść teraz wstawiam
16 kwi 18:24