.
Kani: jedna mała rzecz.prosilbym o pomoc
| | 1 | | 1 | |
[(3−√5) do potęgi |
| + (3+√5) do potęgi |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
Jak to poskracać czy jakakolwiek wskazówka mile widziana
15 kwi 21:30
Eta:
Pewnie jeszcze poza nawiasem kwadratowym jest do potęgi drugiej ?
Czy tak ?
15 kwi 21:32
Kani: tak do −2
15 kwi 21:36
Kani: potaktować jako wzór skróconego mnożenia
15 kwi 21:37
Eta: Na 100% ,że tak

skorzystaj ze wzoru ( a +b)
2 = a
2 +2ab +b
2
otrzymasz:
3 −
√5 +2
√(3−√5)(3+√5) +3 +
√5
6 +2
√9 − 5 = 6 +2
√4 = 6+2*2 =
10
hehe, tak ma być?
15 kwi 21:37
Eta:
Policzyłam Ci ,że do potęgi
2
a nie do
−2
policz podobnie w takim razie ... wynik będzie
110
15 kwi 21:39
Kani: tak

wielkie dzięki.Jeszcze raz zresztą
15 kwi 21:40
Eta: OK

cieszę się !
15 kwi 21:42