oblicz jakie cyfry kryj§a sie pod literam x i y
codik : oblicz jakie cyfry kryj§a sie pod literam x i y
x y x
y x y
+ y y x
________
1 5 5 9
15 kwi 22:07
Basia:
2x+y <2*9+9 = 27
czyli
2x+y = 9 lub 2x+y = 19
x + 2y ≠ 5 bo wtedy pierwsza kolumna nie sumowałby się do 15
x + 2y ≠15 z tego samego powodu
x+2y = 4 lub x+2y = 14
gdyby x+2y =4 to jak wyżej
czyli
x+2y = 14 /*(−2)
i
2x + y = 19
−2x − 4y = −28
2x + y = 19
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
− 3y = −9
y = 3
==============
x+6 = 14
x = 8
===============
15 kwi 22:16