oblicz
Licze na was: Sklepikarz kupił w hurtowni pewien towar po cenie hurtowej 60zł. Do tej ceny doliczył 40%
( to był jego dochód), a potem 20% podatku do kwoty dochodu. W ten sposób powstała
detaliczna cena towaru.
a) jaka była cena detaliczna towaru?
b)Cena hurtowa następnej partii towaru była wyższa. Sklepikarz obliczył, że nowa cena
detaliczna powinna wynosić 111zł. O ile wzrosła cena hurtowa?
15 kwi 20:18
Eta:
a) 40%z 60zł= 24zł 24zł *20% = 4,80 zł −−− podatek
jak doliczył też podatek ( a może odliczył?)
to cena detaliczna jest:
60zł + 24zł + 4, 80zł = 88,80zł
b) x −− cena hurtowa
0,4x −− dochód
0,4*0,2 *x −−− podatek
więc cena detaliczna jest:
x + 0,4 *x + 0,08*x = 111
1,48*x =111 / : 1,48
x = 75 zł
zatem cena hurtowa wzrosła o 15 zł
Jak dobrze zrozumiałam ten podatek

( zwykle to każdy płaci podatek za siebie
a tu wychodzi ,że klient płaci za sklepikarza
15 kwi 23:35
Basia:
60
40% z 60 = 0,4*60 = 24
20% z 24 = 0,2*24=4,8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cena detaliczna = 60+24+4,8 = .....
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x − cena hurtowa
x + 0,6x + 0,2*0,6x = 111
rozwiąż równanie
15 kwi 23:36
Basia: Eto zawsze klient płaci ! Tylko nie zawsze o tym wie.
15 kwi 23:38
Eta: Basiu!
chyba równanie ostatnie nie tak zapisałaś?
x +
0,4 x +0,2*
0,4x = 111
mam rację ?
15 kwi 23:39
Eta: Tego nie wiedziałam


!
Myślałam ,że tylko vat

!
To czyste "draństwo" ... czyż nie


?
15 kwi 23:41
Basia: Oczywiście, że draństwo. Dlatego masz w detalu przebicie często ponad 100% w stosunku do
hurtu. Szczególnie na ciuchach i butach. 40% to "skromny" czysty zysk (już po
opodatkowaniu).
Autor tego zadania chyba "niechcący" napisał prawdę.
15 kwi 23:49
Basia: oczywiście, masz rację; przecież 40% czyli 0,4; zamieniłam procent z ceną hurtową z
poprzedniego
15 kwi 23:50
Eta:
A do tego nie trzeba studiować matmy!
Liczyć tylko swoją kasę...... (hmmm)

A niech tam, przynajmniej na forum jest komu pomagać:
15 kwi 23:53
Licze na was: powinno wyjść 25% więc jak z tym b podpunktem będzie
16 kwi 14:47
Licze na was: tak w odp. jest
16 kwi 14:48
Eta:
Witam!
Nie napisałaś(eś) w pytaniu:
o ile procent wzrosła? ,
tylko o ile wzrosła?
( jakie pytanie w zadaniu? .. taką dostajesz odp

)
więc skoro wzrosła o 15 zł
to prosto:
15 zł −−− x%
60 zł −−− 100%
−−−−−−−−−
x =
150060 = 25%
to wszystko!, mogłaś (eś) sam(a) to policzyć
16 kwi 14:53
Licze na was: maam pytanie tam na górze wyszło 75 a potem w odp. napisen 15 to 100−75
16 kwi 15:01
Eta:
Ochhhhhhh

ile wynosiła początkowa cena?....... 60 zł ... tak

a ile po podwyżce ? ........ 75 zł .... tak

to o ile zł wzrosła ? ... 75 − 60 = 15 zł
więc nie bardzo wiem o co pytasz
15zł w stosunku do 60zł to właśnie 25% ( bo 15zł =
14 z 60 zł
a
14 ze 100% = .......... ile? = 25%
16 kwi 15:07