Wiem że to forum matematyczne,ale mogę liczyć tylko na Was.Mam dwa zadania
zadanie1
Oblicz stężenie procentowe roztworu otrzymanego przez zmieszanie 200g 20procent roztworu
soli kuchennej z 300 gramami 10procent roztworu tej samej soli.
zadanie2
Oblicz stężenie molowe roztworu kwasu siarkowego 6 otrzymanego przez zmieszanie 150g
wody z 98g kwasu.Gęstość otrzymanego roztworu wynosi 1,2g na cm sześcienny.
Bardzo proszę o pomoc

!

| 70*100 | 70 | |||
p = | = | = 14 % | ||
| 500 | 5 |
| n | ||
Cm= | ||
| v |
| m | ||
n= | ||
| M |
| mr | ||
V= | ||
| d |