matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.3.2010
Zadania
Odp.
28
Calineczka.:
:::rysunek::: Skala podobieństwa figury F
1
do figury F
2
jest równa:
18
...............:
Wyznacz współrzedne środka i promień okręgu o równaniu x
2
+y
2
+10x−12y+52=0
2
Adam:
Kat srodkowy i wpisany sa oparte na tym samym luku.Suma miar tych katow jest rowna 60 stopni.Ile jest rowna miara kata srodkowego
3
omenn:
Dla jakich wartości parametrów a,b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x),
6
Adam:
jak to obliczyc?Ile jest rowny obwod kwadratu opisanego na okregu o promieniu 3
4
Ojojoj:
1
wyznacz dziedzine funkcji
x
3
−2x
2
−3x+6
10
Ojojoj:
Dana jest funkcja W(x)=a(x
3
+3x
2
−7x−21) a) wyznacz miejsca zerowe tej funkcji
6
Ojojoj:
Narysuj wykres funkcji f(x)=2
x
−
3
+4 i podaj jej zbiór wartości.
11
Ojojoj:
Dla jakich parametrów m funkcja f(x)=(m
2
−3m+1)x+5 jest malejąca?
6
Piotr:
Rozwiąż:
1
Marek HELP :
Dwa prostokąty sa podobne w skali 1:4 . Suma długości dwóch różnych bków jednego z prostokątów jest równa 80 cm, a różnica
2
Nicoleeee/ za CHINY tego nie..:
Państwo Kamińscy kupili prostokątną działkę pod budowę domu i ogrodzili ją. Zamówili metalową bramę o szerokosci 5 m i furtkę o szerokosci 1m. Na pozostałą częsc ogrodzenia zużyli 122m m
1
kluska:
Zdarzenia A,B⊂Ω spełniają warunki P(A')=
1
3
, P(B')=
2
5
. P(A∩B)=
3
4
.Wyznacz P(A∪B).
14
Pusia2:
mam problem ze znalezieniem czterowyrazowego ciągu
a
1
(a
1
+2)(a
1
+4)(a
1
+6)=105
1
mona:
Dane są dwa przeciwległe boki kwadratu A=(1,−3), C=(−5,−1). Wyznacz obwód tego kwadratu.
1
judyta:
Pomocy judyta: W kolo o promieniu 10 cm wpisano kwadrat. Oblicz stosunek pola koła do pola
4
Milena:
Proszę, pomóżcie mi.. Zadanie brzmi tak: Napisz równania przekątnych kwadratu, którego dwa przeciwległe wierzchołki mają współrzędne A=(−1,3), C=(3,−1).
0
Ola:
Firma X zaciągnęła w banku kredyt w wysokości 10000zł. Co roku bank nalicza odsetki w wysokości 10%. Kredyt wraz z odsetkami ma być spłacony jednorazowo po n latach. Na ile lat został
3
judyta:
W kolo o promieniu 10 cm wpisano kwadrat. Oblicz stosunek pola koła do pola kwadratu.jak to rozwiązać
8
Zbych:
Twierdzenie talesa, pomocy
1
xxxx:
"Jeżeli x + 1/x = 7, a x nie równa się 0, to czy wartość wyrażenia x kwadrat + 1/x kwadrat: a) jest liczbą całkowitą
1
judyta:
W kolo o promieniu 10 cm wpisano kwadrat. Oblicz stosunek pola koła do pola kwadratu.
7
pomocpotrzebnaodzaraz:
Dana jest funkcja f(x) = −2x
2
− 3x + 2
18
Ergo:
:::rysunek::: Proszę o pomoc z tym zadaniem
1
PILNIE POTRZEBUJĄCA POMOCY!!:
Katα jest ostry i sin α=3/4 wówczas odp: α>45∧−−−−dlaczego
2
mona:
wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x
2
−4x+y
2
+12y+31=0
1
kiełbasa:
407. Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola powierzchni kuli opisanej na tym stożku wynosi 3:8. Znajdź kąt rozwarcia tego stożka.
6
2
20
* 4
40
=
odp 4
50
1
kucinek:
Trapez równoramienny o podstawach długości 10cm i 4cm oraz ramionach długości 5c obraca się wokół dłuższej podstawy. Oblicz pole powierzchni i objętość powstałej bryły. wykonaj rysunek
2
mona:
liczba 120 jest o 50% większa od liczby x. powinno wyjść x=80 ale nie wiem jak to wyliczyć:(
9
kurde blade :((:
jeśli |2x−4|+|x+3|+|x|= −2x+7 to x należy do przedziału
4
o nie!NIE!daje rady:(:( HELP=):
. PEwien prostokątny ogród ma powierzchnie która wynosi 1540 m
2
. Nalezy obliczyc wymiary tego ogrody, przy czym wymiary te różnią się o 9 m. Bardzo prosiłbym o pomoc, a dokaldnie o prawie
1
margaret:
rozwiąż nierówność a) x
2
(x−4)>0 b) x przez x
2
−4≤0
2
log12 jest równy?
5
Paweł:
Przedstaw funkcję y=
1
2
(x+4)
2
− 3 w postaci ogólnej.
0
kinga12345:
BŁAGAM OSTATNIE ZADANIE
WYSOKOŚĆ ŚCIANY BOCZNEJ TRÓJKĄTNEGO OSTROSŁUPA PRAWIDŁOWEGO MA DŁUGOŚĆ h, A WYSOKOŚĆ
0
em:
43209
pomożecie?
1
fiona ;D:
kto rozwiaze pare zadanek
mam odpowiedzi ..
14
Lachu:
:::rysunek::: Mam problem z zadaniem maturalnym
1
margaret:
rozwiąż nierówność a) x
2
(x−4)>0 b) x przez x
2
−4≤0
2
mona:
suma miar kątów wewnętrznych wielokąta wypukłego jest równa 1800st. Wynika stąd, że liczba boków tego wielokąta jest równa: a=5 b=7 c=10 d=12 jakiś pomysł jak to obliczyć?
2
kinga12345:
PROSZĘ O POMOC
Kubek w kształcie walca o średnicy dna 6 cm i wysokości 9 cm podczas ulewnego deszczu napełnił
0
Rzucamy dwa razy symetryczną, sześcienną kostką, której jedna ściana ma jedno oczko, dwie ściany mają po dwa oczka i trzy ściany mają po trzy oczka. Oblicz prawdopodobieństwo
0
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoboczny ABC o boku długości 8. Punkt D jest środkiem krawędzi AB , odcinek DS jest wysokością ostrosłupa. Krawędzie AS i BS mają
4
Antek :
Powierzchnia prostokątnej działki budowalnej jest równa 1540 m
2
. Oblicz wymiary tej działki wiedząc, że różnią się one o 9m. Prosze o pomoc, bardzo prosze...
2
mona:
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y=−4x+3 przechodzącej przez punkt P=(12,−8).
2
Prosze pilnie o pomoc...:
1. w pewnym tyrójkącie równoramiennym ramię rest 3 razy dłuższe od podstawy. Oblicz stosunek długości wysokości trójkąta do długości podstawy....
1
mona:
Dane są dwa przeciwległe boki kwadratu A=(1,−3), C=(−5,−1). Wyznacz obwód tego kwadratu.
3
matix:
Oblicz Sumę.
2
ADA:
ILE JEST LICZB NATURALNYCH DODATNICH DLA KTÓRYCH wyrazenie
2n+7
3n+4
ma wartość większą od 1
1
kinga12345:
PROSZĘ O POMOC
Nie ogarniam. Na ile różnych sposobów można wybrać parę : samogłoska i spółgłoska z wyrazów:
2
niby proste a jaednak?:
W zakładzie przemysłowym 35% wszystkich pracowników to kobiety. ilu pracowników jest w zakładzie jeżeli mężczyzn jest o 252 więcej niż kobiet ?
8
Ada.. :
Kto pomoże w zadaniach zamkniętych z maturkii
1. Liczba 1025+ 29 jest podzielna przez?
0
sake:
Kula o masie 5kg porusza sie z predkoscia 5m/s i zderza sie doskonale nie sprezyscie z kula o masie 10 kg . wyznacz droge jaka przebeda kule po zderzeniu jezeli mozemy je traktowac jako
2
em:
W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają warunek:
23
Piter:
siema sluchajcie mam do zaliczenia semestr w srode i musze zrobic kilka zadan wiem ze to was nie obchodzi ale troche mi na tym zalezy a nic z matmy nie umiem i jesli mozecie i jestescie
2
Adriana:
Podejmie się ktoś tego zadania
Dany jest okrąg o równaniu x
2
+y
2
−2x−3=0 narysuj te okrąg w układzie współ. Oblicz pole trój równobocznego wpisanego w ten okrąg
0
niby proste a jednak ? :
W zakładzie przemysłowym 35% wszystkich pracowników to kobiety. ilu pracowników jest w zakładzie jeżeli mężczyzn jest o 252 więcej niż kobiet ?
0
Brydzia:
Oblicz długość ramion trójkąta równoramiennego o polu równym 25cm2 i kącie przy podstawie równym 75 stopni
0
Wojciech:
1
danielo:
Szukam kogos kto pomoglby mi rozwiazac kilka zadan z wielomianow i funkcji wymiernych...PILNE
0
kiełbasa:
407. Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola powierzchni kuli opisanej na tym stożku wynosi 3:8. Znajdź kąt rozwarcia tego stożka.
0
Rafiti:
naszkicuj wyklres funkcji f(x)=2/x−a, jesli jego asymptota pionowa przechodzi przez punkt Q
0
lala:
Dany jest wierzchołek trójkąta równobocznego C=(−4,2). Bok AB zawarty jest w prostej o równaniu 2x+4y−5=0. Wyznacz długość boku tego trójkąta.
3
Sylw. Statystyka:
poszukuję kogoś kto zna się na statystyce bądź zna kogoś, bądź dobrą stronę
5
ola:
oblicz S8 ciagu geometrycznego an jesli jego pierwszy i drugi wyraz wynoszą kolejno 15, −30
1
kinga12345:
Proszę o pomoc
Kubek o kształcie walca o średnicy dna 6 cm i wysokości 9 cm podczas ulewnego deszczu napełnił
8
!!!:
406. W kule wpisano dwa stozki o wspolnej podstawie, przy czym jeden z nich ma pole powierzchni bocznej trzy razy wieksze nic drugi. Oblicz stosunek dlugosci wysokosci tych stozkow.
2
sake:
Kula o masie 5 kg poruszajaca sie z predkoscia 5m/s zderza sie idealnie nie sprezyscie z kula o masie 2 kg. wyznacz predkosc kul po zderzeniu jezeli druga kula poruszala sie z predkoscia
3
Kalumnia:
Witam mam takie proste zadanie z wielomianów (jakby co to nie jest moja opinia) i nie jestem pewien
0
Kate:
Dany jest ciąg geometryczny o wyrazie ogólnym a
n
=5*3
n
. oblicz iloraz tego ciagu.
4
Adriana:
Mam jakieś dość dziwne zadnie
nie wiem nawet jak się za to zabrać.. normalnie masakra.. moze ktoś będzie wiedział jak to zrobić proszę ZERKNIJICIE
8
why..?:
czemu nikt nie chce mi pomoc?:(
2
romano:
Rzucamy 2 razy kostką, której dwie ściany są pomalowane na żółto a pozostałe na niebiesko. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia:
3
kinga12345:
Proszę o pomoc
praca kontrolna
Oblicz, jak zmieni się pole powierzchni bocznej walca i objętość walca, gdy promień podstawy
0
kinga12345:
Proszę o pomoc
praca kontrolna
Oblicz, jak zmieni się pole powierzchni bocznej walca i objętość walca, gdy promień podstawy
2
romano:
W urnie są 2 kule białe, 4 czarne i 5 zielonych. Losujemy ze zwracaniem 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kul:
2
romano:
Dokonujemy trzech rzutów monetą. Obliczyć prawdopodobieństwo, że: a) orzeł pojawi się 2 razy
2
Beata:
Rzucono sześcienną kostka do gry . Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo, że wypadła liczba oczek, która jest liczbą pierwszą.
1
romano:
W pierwszej urnie są trzy kule białe, dwie żółte i cztery granatowe. Losujemy bez zwracania trzy kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że wsród wylosowanych kul bedzie kula żółta.
2
romano:
Doświadczenie polega na jednokrotnym rzucie trzema symetrycznymi kostkami. Opisz zbiór "omega". Określ prawdopodobieństwo następujących zdarzeń:
2
Ola:
czy jest tam ktoś kto mógłby poradzić sobie z tym zadniem ? Pomożecie Mi ? będę bardzo wdzięczna.
0
Rafiti:
do wykresu funkcji f(x)=
−1
x
+q nalezy punkt P. Naszkicuj wykres funkcji f i podaj jej
3
onaa:
wykaż że jeżeli współczynniki a,b,c,d wielomianu W(x)=ax
3
−bx
2
−cx+d są kolejnymi liczbami naturalnymi dodatnimi to wielomaian W ma trzy różne pierwiastki
1
Beata:
Dany jest ciag(a
n
)o wyrazie ogólnym a
n
=(n+1)(n
2
−16)(n+6). Liczba wyrazów tego ciągu równych 0 jest równa?
4
onaa:
wykaż że średnia arytmetyczna dwóch różnych dodatnich liczb jest większa od średniej geometrycznej tych liczb
6
onaa:
uzasadnij twierdzenie: dla każdej liczby naturalnej prawdziwa jest nierówność (
√
2010
−
√
2011
)
2
>(
√
2010
−
√
2011
)
2n+1
4
kinga12345:
Pilne! Proszę bardzo o pomoc
Wysokość ściany bocznej trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma długość h, a wysokość ostrosłupa jest równa H. Oblicz objętość ostrosłupa.
0
k:
1.dla jakich parametrow m funkcja f(x)= (|m+1|−3)x+5 jesy nierosnąca? i f(x) =(m
2
−3m+1)x+5 jes malejąca
0
onaa:
reszta z dzielenia liczby naturalnej m przez 5 jest równa 2 a reszta z dzielenia liczby m przez 7 jest równa 4. oblicz resztę z dzielenia liczby m przez 35
0
zamotana:
Dobry wieczór
Czy pomoże ktoś ?
W zakładzie przemysłowym 35% wszystkich parcowników to kobiety.Ilu pracowników jest w zakładzie
0
Karcia:
Czy ktoś rozumie logarytmy? i pomógłby mi rozwiązać jeden przykład
log
4
3−log
2
5
log
0
.
5
6+log
0
.
5
2
0
magda:
ma ktoś ochotę mi pomóc i wie ktoś jak to zrobić? Oblicz dla jakich wartości a funkcja liniowa określona wzorem f(x)= [ 2a−35 ]x+8 nie ma
2
Szymon:
Rozkładając wielomian x
3
+3x
2
−4 na czynniki, otrzymujemy iloczyn: (x−1)
2
(x+2)
0
Damian:
wyznacz wielomiany f(x)=[u(x)]2 oraz g(x)=u(x)*w(x)
0
Karcia:
Heeeeej! czy ktoś mi pomoże
log
4
3−log
2
5
log
0
.
5
6+log
0
.
5
2
0
boj:
pomocyyy
! 1.
1
Agnieszka:
Bok rombu o przekatnych 4 cm i 3 cm ma długość..?
0
Agnieszka:
Skwer o powierzchni 400 m2 ma na mapie pole 2,50 m2, gdy skala may jest równa...?
1
Agnieszka:
Marek jest teraz trzy razy straszy od swojego barta a za rok będzie od niego dwa razy starszy. Zatem Marek ma obecnie lat..?
1
kasia92113:
x+y=3 −2x−y=1(to i to wyzej powinno byc w tej takiej klamerce)
1
monika:
Ix−1I≤0 jak to obliczyć?proszę pomóżcie
3
Ola:
Pomożecie Mi ? będę bardzo wdzięczna.
Dany jest trójkąt ABC. Odcinek CD jest środkową boku AB w tym trójkącie. Wiedząc, ze |CD|=|DB|
0
Karcia:
Pomocyyy
log
4
3−log
2
5
log
0
.
5
6+log
0
.
5
2
1
Agnieszka:
W sklepie komputerowym w ofercie bylo 80 komputerow a laptopy stanowily 10% wszytskich komputerow. Oblicz ile procent wszytskich komputerow stanowia laptopy, po sprzedazy 5
0
Agnieszka:
W sklepie komputerowym w ofercie bylo 80 komputerow a laptopy stanowily 10% wszytskich komputerow. Oblicz ile procent wszytskich komputerow stanowia laptopy, po sprzedazy 5
15
czarna magia :
Kto pomoze w zadani typu "wykaż"
?
Załóżmy, ze trójkąt ABC jest równoramienny i |AC|=|BC|. Wykaż, że jeśli D∊ AB to suma
11
freya:
Proszę o pomoc z kilkoma zadaniami:
0
Karcia:
Czy ktoś pomógłby mi obliczyć..?
log
4
3−log
2
5
log
0
.
5
6+log
0
.
5
2
1
Paweł:
Wyznacz współczynniki a, b, c funkcji y=ax
2
+ bx + c, wiedząc że funkcja ma jedno miejsce zerowe x=−3 oraz f(0) = 4
1
Monika:
znajdzA∪B,A∩B,A/B,B/A gdy;a)A=[1,2,3,4,5,6} B={3,5,7,9,11} A={2,4,6,8,10} B={x∊R i x≥5] c)A=(−3;4) B=(0,7) d)A={x∊R i x≥1]
8
Moniaa:
Kto rozumie ciągi
pomocy
Dane sa trzy kolejne wyrazy ciągu (a+x)
2
, a
2
+x
2
, (a−x)
2
. Wykaż, ze jest to ciąg
4
kasia92113:
Liczba
√
13
2
−3
2
ile bedzie równa
0
Monika:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej ma długość d i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa. Oblicz
4
tomiiiiiii:
Dany jest ciąg an=(n−4)(n−7). Sprawdź które wyrazy tego ciągu są ujemne
3
kasia92113:
Liczba
√
13
2
−3
ile jest równa
0
Monika:
9*(−1):(−3)−(−4)*2−(−2)= 2*(−1,5)*4= 0,4*3*(−8)=
2
magda:
Oblicz dla jakich wartości a funkcja liniowa określona wzorem f(x)= [
2a−3
5
]x+8 nie ma miejsca zerowego.
1
Joachim:
logarytmy. potrzebuje pomocy z tymi przykladami. Bardzo pilne! Blagam o pomoc! 1.
0
Monika:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny. Przekątne ścian bocznych mają długości 4,5 i 6. Oblicz długości krawędzi podstawy.
0
Calineczka:
JACK możesz to sprawdzić
Dziękuje
6
Ola:
pomożecie
0
Brydzia :
pomocyy .. Czy jest ktoś tak miły co pomoże? Oblicz długość ramion trójkąta równoramiennego o polu równym 25cm
2
i kącie przy podstawie
3
Brydzia :
pomocyy .. Czy jest ktoś tak miły co pomoże? Oblicz długość ramion trójkąta równoramiennego o polu równym 25cm
2
i kącie przy podstawie
0
LcK:
POMOCY! Ciąg geometryczny składa się z pięciu wyrazów, których suma wynosi 124. Iloraz sumy wyrazów skrajnych przez wyraz środkowy równy jest 4,25. Wyznacz ten ciąg.
0
Moon:
Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 11, a suma początkowych 23 wyrazów tego ciągu jest równa 621.
1
Tola:
Przekatna prostopadłoscianu o wymiarach 2x8x6 ma dlugosc?
3
Tola:
Dzrewo rosnace na duzej polanie ma 15 m wysokosci. O godzinie 16rzuca cien o dlugosci 20 m. Wartosc sinusa kata jaki tworza promienie sloneczne z powierzchnia ziemi jest rowna..?
1
ADA .:
Kto pomoże
1.Liczba 10
25
+ 29 jest podzielna przez?
4
Ojojoj:
wyznacz wzór wielomianu pierwszego stopnia jeśli wiadomo że do jego wykresu należą puknty: A=(0;−5) oraz B=(−3;4)
0
Anna:
pole trojkąta o bokach 1 cm, 2cm, pierwiastek z 5 jest rowne?
2
KLAUDIA.... POMOCY! ; (:
Hej ; ) Pomożecie.?
1
Anna:
W ciagu arytmetycznymm (an) liczna ujemna −3 jest pierwszym a liczba 7 szostym wyrazem tego ciagu. Suma dwunastu poczatkowych wyrazow tego ciagu jest rowna..?
1
Anna:
W skarbonce Basi jest pięc monet pieciozlotowych, dwie monety dwuzlotowe, jedna moneta jednozlotowa i dwadziescia dwudziestogroszowek. Chlopiec tzresie skarbonka. Jezli
0
sandra:
wyznacz wielomiany f(x)=[u(x)]
2
oraz g(x)=u(x)*w(x)
2
POMOCY:
W klasie humanistycznej liczacej 30 uczniow srednia ocen z matematyki jest rowna 3,4. Jesli uczen z ocena celuj.ącą przeniesie sie do kolasy matematyczno−fizycznej to srednia ocen (po
6
basia:
suma n początkowych wyrazów ciagu an określona jest wzorem Sn=n
2
+2n+1 czwarty wyraz ciągu an jest równy
ma wyjść 9
0
POMOCY:
X do potegi 3− 3xy−x do kwadratuy+3ydo kwadratu=(x−y)(a−b) jest prawdziwa dla kazdej liczby rzeczywistej x i y wtedy gdy...?
0
Zośka:
Jeżeli punkt C jest środkiem odcinka AB gdzie A=(3,−2) i C=(1,0) to punkt B ma wspólrzędne...?
0
Zośka:
Wykres funkcji y=(m−1)x+3 przecina oś x w punkcie o wspołrzednych (6,0) gdy...?
2
MAja:
uzasadnij ze wielomianu w nie da nie rozlozyc na czynniki liniowe a) w(x)=x6−27x3
1
Karcia:
Czy ktoś po prostu pokazałby mi jak rozwiązać to zadanie... ?
log
4
3−log
2
5
log
0
.
5
6+log
0
.
5
2
2
Ania:
Wierzchołek paraboli o równaniu y=−2(x+4)do kwadratu − 1 ma współrzędne....
0
Lemur:
Pięć osób: Asia, Basia, Czarek, Kasia i Tomek wybrało się do kina. Na ile sposobów te osoby mogą usiąść w jednym rzędzie na pięciu kolejnych miejscach, tak żeby Kasię i Tomka rozdzielała
0
K:
wyznacz dziedzine funkcji f(x) = 1/(x
4
−3x
2
+1) i f(x) = 1/(x
3
−2x
2
−3x+6)
0
K:
1.dla jakich parametrow m funkcja f(x)= (|m+1|−3)x+5 jesy nierosnąca? i f(x) =(m
2
−3m+1)x+5 jes malejąca ?
2
Zbych:
Mógłby ktoś wytłumaczyć proste zadanie?
1
Ja:
Kwotę 1000 zł wpłacono na lokatę oprocentowana 7% w skali roku. Zatem po roku na kącie bedzie kwota...
1
Ja:
Rozwiązaniami równiania 8x do kwadratu +8x−6=0 są liczby...?
3
Pomocy:
Zbiorem roziwazan nierowności 2− 1−x/3>0 jest przedział...?
0
Pomocy:
X do potegi 3− 3xy−x do kwadratuy+3ydo kwadratu=(x−y)(a−b) jest prawdziwa dla kazdej liczby rzeczywistej x i y wtedy gdy...?
5
Karcia:
oblicz... proste... miedzy nimi jest kreska ulamkowa
7
Calineczka:
:::rysunek::: Obwód czworokąta KLMN opisanego na okręgu jest równy 70. Długość boku KN jest równa:
1
AnZ:
1.w pewnym trójkącie równoramiennym ramię jest 3 razy dłuższe od podstawy. Oblicz stosunek długości wysokości trójkąta do długości podstawy.
1
Monika:
W trojkącie rownoramiennym podstawa ma długość 20 pierwiastek z 3.Pole trojkąta jest rowne 100 pierwiastek z 3 . Oblicz obwód tego trojkąta i miarę konta przy podstawie . ykonaj odpowiedni
1
Zbych:
Mógłby ktoś wytłumaczyć proste zadanie?
0
Asika:
pilnie potrzebuje pomocy do wykresu funkcji f(x)=−1/x+q nalezy punkt P. Naszkicuj wykres funkcji f i podaj jej zbior
0
Aravis_1:
Dana jest funkcja W(x)= a(x
3
+ 2x
2
+ 7x + 7) A) wyznacz miejsca zerowe danej funkcji
1
Monika:
narysuj dowolny trojkat ABC ,a następnie skonstruuj trojkąt ABC podobny do trojkąta ABC w skali podobieństwa:a)3 b)1/2
0
LcK:
Ciąg geometryczny składa się z pięciu wyrazów, których suma wynosi 124. Iloraz sumy wyrazów skrajnych przez wyraz środkowy równy jest 4,25. Wyznacz ten ciąg.
2
Monika:
Oblicz dlugość bokow prostokąta o obwodzie 1,1dm ktorego boki są proporcjonalne do odcinkow o dlugości 4cm i 7 cm
4
Calineczka:
Czy zdanie jest prawdziwe: Na wielokącie można opisać okrąg, gdy symetralne wszystkich jego boków przecinają się w jednym
0
KOrop:
Zad 1 Dla graczy przygotowano napój niegazowany, w którym stężenie procentowe cukru wynosi 5%.
0
XxX:
w ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczn jest nachylona do plaszczyny podstawy pod katem 45*, a wysokosc bryly jest rowna 4cm. jaka jest wysokosc podstawy tego ostroslupa?
1
XxX:
wszystkie krawedzie graniastoslupa prawidlowego trojkatnego sa rowne 2 . pole powierzchni calkowitej tego graniastoslupa ile wynosi?
10
lala:
:::rysunek::: poproszę o sprawdzenie
0
ANIA:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax
2
+bx+c. Do wykresu funkcji nalezy punkt A=(3,14) a jej miejscami zerowymi sa liczby 2 i (−4). Wyznacz współczynnikii a, b, c
0
XxX:
koszt wynajmu autokaru wynosi 1440zl. na wycieczke pojechalo o 3 uczniow mniej niz planowano,co spowodowalo wzrost oplaty dla kazdego uczestnika o 2zl. ie uczniow pojechalo na wycieczke?
0
ja:
Rzucamy n razy kostką do gry (n>2). Czy liczba możliwości otrzymania sumy wszystkich wyrzuconych oczek nie większej niż n + 2 jest równa 8k 2 + 8k + 10, gdy n= 4k + 3 ( k ∊ℕ+)
1
ANIA:
Marcin zatrudnił się w czasie wakacji w sklepie z częściami do rowerów na 14dni roboczych. Otrzymał wynagrodzenie 50zł dziennie plus 6złotych za każdą sprzedaną część rowerową
1
olaaaaaa:
do 2,5kg wody wlano 3,5kg kwasu siarkowego o stezeniu 60%. jakie jest stezenie procentowe otrzymanego kwasu?
1
olaaaaaa:
pan nowak splacil dlug w wysokosci 2040zl w 12 ratach, z ktorych kazda byla mniejsza od poprzedniej o 60 zl. ile wynoosila pierwsza rata?
1
gosia:
Pierwszy kwadrat ma bok długości x, a drugi kwadrat ma bok o 2 jednostki dłuższy. Które z wyrażeń opisuje sumę pól tych kwadratów
1
ANIA:
1)Wyznacz najmniejsza i nawiększą wartość funkcji f(x)= 2x
2
−8x+5 w przedziale <−1,3> Proszę o rozwiązanie zadania krok po kroku
20
Pitus:
Oblicz. a) (1+√2)3
3
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!:
JAK się za to wziąć jak rozpisać w ogóle to w nawiasie ?
0
olaaaaaa:
pan nowak splacil dlug w wysokosci 2040zl w 12 ratach, z ktorych kazda byla mniejsza od poprzedniej o 60 zl. ile wynoosila pierwsza rata?
4
baska:
∫x+3∫≤4
0
olaaaaaa:
do 2,5kg wody wlano 3,5kg kwasu siarkowego o stezeniu 60%. jakie jest stezenie procentowe otrzymanego kwasu?
1
XxX:
napisz rownanie okregu o srodku S=(−2,−3) przechodzacego przez punkt P=(4,−5)
1
Aravis_1:
wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= 1/ ( x
4
− 3x
2
+ 1)
0
XxX:
wszystkie krawedzie graniastoslupa prawidlowego trojkatnego sa rowne 2 . pole powierzchni calkowitej tego graniastoslupa ile wynosi?
0
XxX:
dwaj strzelcy trafiaja do tarczy z prawdopodobienstwem odpowiednio 0,9 i 0,95. strzelcy oddali po jednym strzale . prawdopodobienstwo tego,ze trafil do tarczy dokladnie jeden z nich ile
1
baska:
−x
2
−4x+1≥0
1
XxX:
ile punktow wspolnych z prosta ma okrag o srednicy 5 jesli srodek tego okregu jest oddalony od tej prostej o 4?
2
baska:
x
2
−3x+4<0
1
baska:
razwiaz rownanie x
3
−2x+x−2=0
1
xxxx:
w koło wielkie kuli wpisano trojkat prostokątny o przyprostokątnych 12 cm i 5cm.oblicz objtosc i pole powierzchni tej kuli.
0
XxX:
dwaj strzelcy trafiaja do tarczy z prawdopodobienstwem odpowiednio 0,9 i 0,95. strzelcy oddali po jednym strzale . prawdopodobienstwo tego,ze trafil do tarczy dokladnie jeden z nich ile
1
ula:
W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna jest o 3 cm krótsza od przeciwprostokątnej. Druga przyprostokątna ma dł. 9cm. Oblicz
1
XxX:
wyrazenie x
3
+x
2
−4x−4 przedstawione w postaci iloczynu ile jest rowne?
3
ZUZA:
:::rysunek::: Wykres funkcji przedstawiony na rysunku przesuń równolegle do:
1
XxX:
oblicz dla jakiej wartosci a wykres funkcji y=
ax
x+3
przechodzi przez punkt A=(−2,
1
2
)
1
wiola:
:::rysunek::: α=50 STOPNI
7
_em_:
Bogdanie, Eto, Mickej, kaz...
i inni wspaniali matematycy
Witam. Mam problem z zadaniem gdyż musi być rozwiązanie wyjaśnione dokładnie. Mam go rozwiązać
4
KLAUDIA:
Hej ; ) Pomożecie.?
13
Oluś13:
proszę krok po kroku, jeżeli mógłby ktoś napisać mi jak liczyć ze wzoru skróconego mnożenia: (a−b)
2
=a
2
−2ab+b
2
0
pam:
suma sinusów kątów ostrych w pewnym trójkacie prostokątnym wynosi
3
√
5
5
.oblicz iloczyn sinusów tych katów
3
lala:
przekątna trapezu równoramiennego jest jednocześnie dwusieczna kąta ostrego przy dłuższej postawie trapezu. Ramię trapezu ma długość a, zaś krótsza podstawa długość p.wobec tego:
3
k:
nierówność
2
x
<1 jest spelniona przez kazda liczbe nalezaca do zbioru: a)(0,2)
0
Berniaaa:
Oblicz wysokość czworościanu foremnego o krawędzi 2 cm
0
Karcia:
log
4
3−log
2
5
log
0.5
6+log
0.5
2
1
Miśka:
a a! wykres funkcji log. :
9
mario_166:
Witam, mam prośbę mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tych zadanian bo z tych działów to jestem cieniutki (wielościany i bryły obrotowe), bardzo proszę o rozwiązanie w miarę możliwości, z
1
jolka:
√
194
ile wynosi
5
Miśka:
mam prośbę ! pomożecie mi rozwiązać równanie z logarytmów, mianowicie: log
2
(5−4x)=−2
1
Modern:
Trapez Równoramienny o podstawie 9 cm i 4 cm jest opisany na pewnym okręgu Oblicz pole koła które zakreśla dany okrag
4
Anna:
Oblicz: W=(5
√
3
)
−
3
2
XxX:
wspolrzedne wierzcholka paraboli bedacej wykresem funkcji y=−2(x+1)
2
−3 ile wynosza?
0
karla:
:::rysunek::: Oblicz miary kątów trójkąta abc oraz miary kątów ( kąt a i kąt d ) trójkąt adb wykorzystując
0
XxX:
1
zborem rozwiazan nierownosci
1
2
x−
1
3
x <
x −
1
6
jest jaki przedzial
4
2
XxX:
srednia arytmetyczna liczb: 6,12,8,x,3,4,6,8,8 ile jest rowna . oblicz mediane podanego zestawu liczb
1
XxX:
w ciagu arytmetycznym drugi wyraz wynosi 7, a piaty wyraz 14 . ile wynosi roznica tego ciagu?
1
XxX:
rozwiaz rownanie x
3
+4x
2
−2x−8=0
1
XxX:
wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)=x
2
+3 w przedziale <−1,2>
0
sylwia:
do wykresu funkcji f(x)=−1/x+q nalezy punkt P. Naszkicuj wykres funkcji f i podaj jej zbior wartosci.
0
likabu:
Zad.1 W sali egzaminacyjnej w sposób losowy usiądzie w jednym rzędzie sześciu zdających , w tym dwóch
0
mateusz:
rozwiąż graficznie równania"
1
Ada:
Dany jest wierzchołek trójkąta równobocznego C=(−4;2) bok AB zawarty jest w prostej o równaniu 2x+4y−5=0. wyznacz długość boku tego trójkąta
2
ksiunia:
oblicz a) (1+
√
2
)
3
1
Toja:
Oblicz współczynniki liczbowe m i n wielomianu F gdy : F(x) = mx
4
+ nx
2
+ 5, podstawiając F(
√
2
) = 5 i F(
√
3
) + 8
1
Pati:
Stożek ma wysokość 10 cm. Pole przekroju osiowego tego stożka jest równe 30 cm
2
. Jaką długość ma tworząca tego stożka
9
kamilka:
wykonaj dzialania i doprowadz do najprostszej postaci.
1
Monika:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 2
√
3
. Oblicz objętość tego ostrosłupa jeżeli ściana boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni.
7
Monika:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 5 cm, a krawędź boczna ma długość 4 cm. Przez wierzchołek górnej podstawy i przekątną dolnej przeprowadzono
0
w21:
prosze o dalsz pomoc w zadaniu
0
mateusz:
oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α jeżeli:
0
mati:
oblicz wartość funkcji α jeżeli:
0
pomoc:
1. w pewnym trójkącie tylko jedna środkowa pokrywa się z wysokością. Zatem trójkąt jest ? 2.w trójkącie prostokątnym równoramiennym długość wysokości poprowadzonej na przeciwprostokątną
0
gosia:
Czy wielimian w mozna rozlozyc na czynniki liniowe?
0
Mira:
Wierzchołki łamanej zwyczajnej otwartej ABCDE leżą na okręgu. Kąty wpisane ABC, BCD i CDE są równe i mają po 45 stopni. Wykaż, że (AB)
2
+ (CD)
2
= (BC)
2
+ (DE)
2
0
maja:
uzasadnij ze wielomianu w nie da nie rozlozyc na czynniki liniowe
1
maja:
do wykresu funkcji f(x)=−1/x+q nalezy punkt P. Naszkicuj wykres funkcji f i podaj jej zbior wartosci.
0
XxX:
dany jest wielomian W(x)=x
4
−mx
3
+nx
2
−8 . wartosc tego welomianu dla x=2 jest taka sama , jak dla x=−2. natomiast W(3)=82. wyznacz wartosc liczb m i n oraz rozwiaz nierownosc W(x)>x
4
+2
1
Paaw:
Wyznacz współczynniki a, b, c funkcji y=ax
2
+ bx + c, wiedząc, że funkcja ma jedno miejsce zerowe x = −2 oraz f(0)=3.
1
antek:
mam problem z pochodnymi, proszę o pomoc gdyż jestem totalnym debilem w tej dziedzinie zad. wyznacz pochodne następujących funkcji złożonych:
0
figa:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym. Pole przekroju płaszczyzną równoległą do podstawy stożka jest 9π.
3
figa:
Wykaż ,że 2{log
2
3−log
4
9+log
1/4
√
3
>0,33
1
maciek:
obwod czworokąta foremnego wynosi1,6dm.oblicz pole koła opisanego na tym czworokącie
1
maciek:
obwód trójkąta foremnego wynosi 8cm.oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie
0
maciek: