Wzór skróconego mnożenia
Oluś13: proszę krok po kroku, jeżeli mógłby ktoś napisać mi jak liczyć ze wzoru skróconego mnożenia:
(a−b)2=a2−2ab+b2
na przykładzie jakimś poniższym:
(x−2)2=9
15 mar 14:53
Calineczka: ja ci to moge rozpisać ale nie wydaje mi się że zadania ze wzorami skróconego mnożenia mają
wyniki

chodzi mi o to 9

tak miałeś w zadaniu jakimś?
15 mar 14:57
Oluś13: tak było w zadaniu, tzn pozniej trzeba tą 9 przerzucić na lewa stronę i przyrównac wszystko do
0
15 mar 14:59
Oluś13: znam nawet wynik,że x2−4x−5=0
tyle, że nie wiem jak do tego dojść.
15 mar 15:04
Calineczka: dobra wiem o co chodzi już
15 mar 15:08
Calineczka: zaraz ci to rozpisze
15 mar 15:08
wiola: x2 − 2x*2 + 22 =9
x2 − 4x + 4 =9
15 mar 15:08
wiola: x2 − 4x = 9−4
x2 −4x − 5=0
15 mar 15:10
Calineczka:
(x−2)2=9 wzór skróconego mnożenia: (a−b)2=a2−2ab+b2
(x−2)2=9
x2−2*x*2+22=9
x2−4x+4=9
x2−4x+4−9=0
x2−4x−5=0
Już rozumiesz?
15 mar 15:16
Oluś13: nie rozumiem jednego:
bo we przykładzie jest podane: ...−2 a w tym co rozpisałaś nie ma tego minusa tylko −2*x*2<−
przy tej 2 nie ma minusa...
15 mar 15:28
Julek: mmm logarytmy Oluś13

Mogłaś się już mnie zapytać, a nie
15 mar 15:31
15 mar 15:31
Oluś13: dziękuje Calineczko, pomocne to

Julek, a czemu Ciebie akurat miałem zapytać?
15 mar 15:40
Calineczka: Prosze
15 mar 15:41
Mati: A) (x+3)*2=
B) (2x−4)*2=
C) (x+3) (x−3)=
D) x*2−16=
E) x*2−10x +25=
F)x*2+4x+4=
G) 9x*2−6x+1=
H) x*4−2x*2+1=
i) x*4−16=
J) 1−25x*4=
K) x*4−5=
25 mar 16:26
ukasz: Tylko, że to jest równanie kwadratowe... tutaj trzeba jeszcze obliczyć pierwiastki równania

Oluś13− jak liczba 13 z Twojego nicku oznacza wiek, to nie ważne, bo nie dotyczy jeszcze to
Ciebie
25 mar 16:31
ukasz: ojc.. spóźniłem sie o jakies 10 dni

Nie patrzyłem na datę
25 mar 16:32