pomóżcie jak wiecie proszę
Monika: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 2√3 . Oblicz objętość tego
ostrosłupa jeżeli ściana boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni.
15 mar 10:42
tom:

| | √3 | | 2 | | 2 | |
|AB\=|BC|=|CA|=2√3 |BD| =2√3 |
| =1 |BO|= |
| |BD|= |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
wysokość H=|BO| = |
| bo ΔBSO jest równoramienny |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | √3 | 2 | | 2√3 | |
objętość V = |
| PpH= |
| (2√3)2 |
|
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 4 | 3 | | 3 | |
15 mar 13:17