:)
lala: przekątna trapezu równoramiennego jest jednocześnie dwusieczna kąta ostrego przy dłuższej
postawie trapezu. Ramię trapezu ma długość a, zaś krótsza podstawa długość p.wobec tego:
a) p < a2
b)p=1,2a
c)p=a
d)p=80%a
15 mar 14:50
lala: prosze o podpowiedź:(
15 mar 15:58
driver:

z własności kątów naprzemianległych; kąty przekątnych z dłuższą podst. są równe kątom
przekątnych z krótszą podstawą.W ΔADC (ΔBCD) 2 kąty są równe, więc 2 boki muszą być równe,
więc a=p
15 mar 16:13
lala: ok
15 mar 16:21