Pomozcie w ogole nie ogarniam matmy a na jutro musze to miec
Pitus: Oblicz.
a) (1+√2)3
b) (1−√2)3
c (√3−1)3
d (2+√3)3
15 mar 15:56
lala: przeciez to wystarczy pomnożyć bez jaj ludzie
15 mar 16:01
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: tam jest razy 3 czy do potęgi 3 ?
15 mar 16:01
Pitus: do potęgi 3
15 mar 16:14
15 mar 16:16
Pitus: gdybym to umial to sam bym to zrobil a wzory znam
15 mar 16:17
Jack: wyobraź sobie że w każdym nawiasie zamiast a, b (jak jest we wzorze) masz 1 i √3, 1 i √2,
√3 i −1 itd.. mając wzory, to to naprawdę nie jest trudne.
15 mar 16:19
Pitus: mam wlasnie problem z tymi pierwiastkami
15 mar 16:20
Jack: pokaż, jak liczysz.
15 mar 16:21
lala: zrobie ci pierwszy przyklad
1+3*1*√2 + 3*1*2 + 2√2= 1+3√2 +6+2√2= 7+5√2
15 mar 16:24
Pitus: (1+√2)3=13+3*12√2+√23=1+3√2+3√2+6
15 mar 16:24
lala: przeciez masz wzór,pojedz nastepny przyklad tutaj
15 mar 16:24
lala: no dobrze,tylko teraz dodac pierwiastki i liczby i gotowe
15 mar 16:25
Pitus: (1+√2)3=13−3*12√2−√23=1−3√2−3√2−6
15 mar 16:28
Pitus: chyba zle co?
15 mar 16:34
Pitus: (1−√2)3=1−3*1√2−3*1*2 −2√2−√2=1−3√2−6−2√2=7−5√2
15 mar 16:49
Pitus: sprawdzicie
15 mar 16:58
Jack: za dużo tych minusów... one idą na przemian.
15 mar 16:59
Pitus: (1−√2)3=1−3*1√2−3*1*2 +2√2−√2=1−3√2+6−2√2=7−5√2
a teraz dobrze?
15 mar 17:02
Jack: (1−√2)3=1−3*1√2−3*1*2 +2√2−√2=1−3√2+6−2√2=7−5√2
Tutaj znaki pomylone, i nie wiadomo skąd ten pierwiastek...
15 mar 17:07
Pitus: wlasnie mam z tym broblem a jak nie oddam tego na jutro to nie zalicze semestru
15 mar 17:10