matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
q
XxX:
w ciagu arytmetycznym drugi wyraz wynosi 7, a piaty wyraz 14 . ile wynosi roznica tego ciagu?
15 mar 13:17
Beata:
a
2
= 7 a
5
=14 a
2
=a
1
+1r a
5
=a
1
+4r podstawiamy 7=a
1
+1r / * (−1) 14=a
1
+4r −7=−a
1
−r 14=a
1
+r 7=3r/ :3 r=
7
3
15 mar 13:52