Pomocy
Agnieszka: W sklepie komputerowym w ofercie bylo 80 komputerow a laptopy stanowily 10% wszytskich
komputerow. Oblicz ile procent wszytskich komputerow stanowia laptopy, po sprzedazy 5
laptopow.
15 mar 18:34
Gustlik: Najpierw obliczasz, ile było laptopów w tym sklepie − nietrudno zauważyć, że było ich 8, bo 10%
z 80 = 0,1 * 80 = 8.
Po sprzedaży 5 laptopów zostało ich 3, a wszystkich komputerów było tez o 5 mniej, czyli 75.
Układasz proporcję:
75 − 100 %
3 − x %
Odp. Laptopy po sprzedaży stanowiły 4 % komputerów.
22 mar 01:19
kat11: W sklepie komputerowym jest 40 monitorów, w tym 6 uszkodzonych.. Klient kupuje 3 monitory.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród kupionych monitorów co najmniej jeden będzie
uszkodzony/
16 wrz 10:48
kat11: w sklepie komputerowym jest 40 monitorów, w tym 6 uszkodzonych. klient kupuje 3 monitory. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że wśród kupionych monitorów co najmniej jeden będzie uszkodzony/
16 wrz 10:52
c.n.u.:
34 monitorów dobrych, 6 monitorów uszkodzonych
zdarzenie przeciwne do zdarzenia A
A
' −−− trzy kupione monitory są dobre
P(A
')=........
P(A)= 1−P(A
')= .........
dokończ obliczenia
16 wrz 13:03