v
olaaaaaa: do 2,5kg wody wlano 3,5kg kwasu siarkowego o stezeniu 60%. jakie jest stezenie procentowe
otrzymanego kwasu?
15 mar 16:03
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: 3,5(tyle jest roztworu kwasu siarkowego) * 60%(bo takie jest jego stężenie) = 2,1 − tyle kg
kwasu siarkowego będzie w roztworze
2,5kg − tyle mamy wody
3,5kg − tyle roztworu dolaliśmy
2,5 + 3,5 = 6kg − taka będzie masa całego roztworu (łącznie z kwasem siarkowym)
2,1kg − tyle mamy kwasu siarkowego
Cp = (ms/mr) * 100%
Objaśnienia :
Cp − stężenie procentowe
ms − masa substancji (kwas siarkowy u nas)
mr − masa roztworu (całego, razem z substancją)
Podstawiamy :
Cp = (2,1/6) * 100% = 0,35 * 100% = 35%
15 mar 16:24