...
Anna: W ciagu arytmetycznymm (an) liczna ujemna −3 jest pierwszym a liczba 7 szostym wyrazem tego
ciagu. Suma dwunastu poczatkowych wyrazow tego ciagu jest rowna..?
Gustlik: Mamy dane:
a
1 = −3
a
6 = 7
Liczymy różnicę:
a
6 − a
1 = 5r (bo 6 − 1 = 5, między dwoma wyrazami ciągu arytmetycznego jest tyle "r"−ów,
ile wynosi różnica numerów tych wyrazów),
Czyli
7 − (−3) = 5r
7 + 3 = 5r
5r = 10 /:5
r = 2
Liczę wyraz a
12
a
12 = a
6 + 6r (od a
6 "podjeżdżam" o 6 wyrazów do przodu, dlatego dodaję 6r)
a
12 = 7 + 6*2
a
12 = 7 + 12
a
12 = 19
Liczę sumę ze wzoru:
S
12 = 16 * 6 = 96
Suma 12 początkowych wyrazów tego ciągu wynosi 96.