matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pilne
baska:
−x
2
−4x+1≥0
15 mar 15:34
Julek:
−x
2
− 4x + 1 ≥ 0 Δ = b
2
− 4ac
−b+
√
Δ
x
1
=
2a
−b−
√
Δ
x
2
=
2a
a<0, więc ramiona w dół rozwiązanie to x∊<x
1
;x
2
>
15 mar 15:36