wykonaj dzialania-pomozcie:)
kamilka: wykonaj dzialania i doprowadz do najprostszej postaci.
a) (x+1)3+(x+2)3
b) (x−2)3+(x−3)3
c) (x+3)3−(x−1)3
d) (2x+1)3−(2x+2)3
e) (3x−1)3+(x−4)3
f) (2x+3)3−(3x+2)3
15 mar 10:53
Toja: Skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia (a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
15 mar 11:43
ksiunia: wiem probowalam ale wszystko mi sie pomieszalo wiec wrzucilam tu
15 mar 11:45
ksiunia: sorry to nie tu
15 mar 11:49
kamilka: nom robilam tak ale nic mi nie wychodzi
15 mar 11:51
iga: x3 + 3*x2*1 + 3*x*12 + 12 + x3 + 3*x2*2 + 3*x*22 + 23 =
15 mar 11:52
iga: x3 + 3x2 + 3x + 1 + x3 + 6x2 + 12x + 8 =
15 mar 11:53
kamilka: x3+3x2+3x+1+x3+6x2+12x+6=2x3+9x2+15x+7
15 mar 11:54
iga: x3 + 9x2 + 15x + 9 i koniec przykladu a
15 mar 11:55
kamilka: a nie 2x3?
15 mar 11:56