funkcja liniowa
magda: Oblicz dla jakich wartości a funkcja liniowa określona wzorem f(x)= [ 2a−35 ]x+8 nie ma
miejsca zerowego.
15 mar 17:59
magda: wie ktoś jak to zrobić..

?
15 mar 18:22
Gustlik: Funkcja liniowa nie mająca miejsca zerowego to funkcja stała niezerowa, czyli f(x) = b ≠ 0,
wtedy współczynnik kierunkowy a = 0, a b ≠ 0.
Czyli:
2a − 3 = 0
2a = 3 /:2
| | 1 | |
Dla a = 1 |
| funkcja przyjmie postać funkcji stałej niezerowej f(x) = 8. Taka funkcja nie |
| | 2 | |
ma miejsc zerowych.
22 mar 01:26