równanie z logarytmów :)
Miśka: mam prośbę ! pomożecie mi rozwiązać równanie z logarytmów, mianowicie:
log2(5−4x)=−2
oraz przykład drugi:
log(x−2)9=2
15 mar 14:00
Julek:
Z definicji :
5−4x > 0
2
−2 = 5 − 4x
x = ...
Drugi przykład tak samo...
x−2≠1 ⇒ x≠3
x > 2
(x−2)
2 = 9
x
2 − 4x − 5 = 0
Δ = ...
Pamiętaj o dziedzinie
15 mar 14:04
Miśka: no ok, dziękuję!

a a! wykres funkcji:
y=(1/2)
x+2+2
15 mar 14:17
fruu: y=12x+2+2=(12)x*(12)2+2=(12)x*14+2
15 mar 14:21
Miśka: ale to chyba jeszcze nie koniec
15 mar 14:29
fruu: no pozostaje narysowac?
15 mar 14:31