Proszę o szybką pomoc!!!!!!!!
MAja: uzasadnij ze wielomianu w nie da nie rozlozyc na czynniki liniowe
a) w(x)=x6−27x3
b)w(x)=x5+125x2
c)w(x)=−x4−64x
15 mar 17:30
Gustlik: Wyłączasz najniższą potęgę x przed nawias i korzystasz ze wzorów skróconego mnożenia:
a3 + b3 = (a + b)(a2 − ab + b2)
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2)
a) w(x)=x6 − 27x3 = x3(x3 − 27) = x3(x − 3)(x2 + 3x + 9) − jest jeden czynnik liniowy i
jeden liniowy w trzeciej potędze (x3), czynnik x2 + 3x + 9 jest nierozkładalny, możesz
sprawdzić licząc Δ,
b) w(x)=x5 + 125x2 = x2(x3 + 125) = x2(x + 5)(x2 − 5x + 25) − ta sama sytuacja, co w pkt.
a), z tym że x (też czynnik liniowy) jest do kwadratu,
c) w(x)=−x4 − 64x = x(x3 − 64) = x(x − 4)(x2 + 4x + 16) − podobna sytuacja jak w a) i w b),
mamy dwa czynniki liniowe.
Trochę nie rozumiem treści, chyba że chodziło o to, że tych wielomianów nie można rozłożyć na
same czynniki liniowe, bo czynniki liniowe występują w tych wielomianach ale z
nierozkładalnymi czynnikami kwadratowymi.
22 mar 01:49
Gustlik: Małe sprostowanie co do c), bo nie zauważyłem wcześniej minusa na poczatku wielomianu:
w(x)=−x4 − 64x = −x(x3 + 64) = −x(x + 4)(x2 − 4x + 16), ale sytuacja i tak podobna do tej z
poprzednich przykładów..
22 mar 01:52