matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 27.5.2012
Zadania
Odp.
1
anonimowy:
oblicz x w poniższych równaniach. Pomożecie?
1
pigletek:
rownanie rozniczkowe
1
patologia:
6x
2
+x+1 wie ktoś jak to zapisać w innej postaci postaci coś takiego ()() ABY W NAWIASACH BYŁO BO MYŚLĘ I NIE MOGĘ WYMYŚLIĆ.
5
Aga:
Witam. Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tych trzech przyładów.
6
cin:
jak rozwiązać całkę: sinax sinbx dx , gdzie a jest różne od b
2
anonim:
Jak wpisać tutaj działanie tak, by podstawa logarytmu była na dole?
4
anonim:
log↓312+log↓33/4
2
Godzio:
Witam, mam takie zadanie:
4
Bezimienny:
Spośród prostopadłościanów o objętości 1 wybrać prostopadłościan o najmniejszym polu powierzchni.
4
d4mian:
Witam Proszę o sprawdzenie czy dobrze wykonałem te zadania.
0
manhattan:
:::rysunek::: skalowanie:
5
Henias:
ok na początek poproszę o rozwiązanie równania 2+(x−4)(x+4)=(x−1)
2
6
Asia:
Podstawy trapezu mają długości 12 i 4, a jedno z jego ramion ma długość 6. Kąt między drugim ramieniem a podstawą ma miarę 40 stopni. Oblicz długość drugiego ramienia i miary pozostałych
3
Aga:
:::rysunek::: Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa trójkątnego, którego siatkę narysowano obok.
4
le_male:
Słuchajcie mam niepewnosc z tym blachym zadaniem. sam nie wiem dlaczego.
0
Lukas:
Witam ! Wie ktos z was moze jak wyznaczyc graf z podanego wielomianu chromatycznego?
12
Henias:
Witam! Jestem kompletnie zielony w tej kwestii.. A jutro poprawka...
1
mm:
Trójkąt o wierzchołkach A(6;0), B(0;y) i C(0;0) jest prostokątny. Oblicz y, jeżeli promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 2.
9
Diego662:
Do wykresu funkcji należą punkty A(2,2) i B(3,1). Podaj postać kanoniczną i iloczynową, jeśli to możliwe.
6
koko:
jak obliczyć miejsca zerowe funkcji? cos (−4x−2π) i −ctg|3πx|)
1
tomek:
1. Która z lokat terminowych jest korzystniejsza: ośmioletnia z oprocentowaniem 4% w skali roku czy czteroletnia z oprocentowaniem 8%. kapitalizacja odsetek następuje co pół roku.
0
ania:
1.Wśród słuchaczy semestru V przeprowadzono ankietę, w której każdy
1
d4mian:
Rozwiąż równanie: log
2
x − log
16
x = 3
2
mirek:
1.oblicz dlugosc odcinka AB oraz wyznacz wspolrzedne Srodka tego okregu A=(−4,2) B={5,−8) 2.A=[5,8] oblicz B jesli S[−1,−2] jest srodkiem
5
d4mian:
1
Określ dziedzinę funkcji f(x) = log
3
[ log
2
( log
x ) ]
2
1
tomek:
zbadaj diagonalizowalność macierzy:
1
maciu:
Jak długo należy oszczędzać na lokacie wumiesięcznej przy oprocentowaniu rocznym 12%, by wpłacona kwota się podwoiła?
1
kijas:
√
364
rozbic
1
aaallaaa:
3. Znaleźć gęstość prawdopodobieństwa zmiennej losowej Y wyrażającej objętość sześcianu, jeżeli długość krawędzi sześcianu X jest zmienną losową o gęstość prawdopodobieństwa
4
JJ:
Która z lokat jest korzystniejsza: ośmioletnia z oprocentowaniem 4% w skali roku czy czteroletnia z oprocentowaniem 8%. Kapitalizacja odsetek nastepuje co pół roku.
1
dark:
|x−1|−|x+2|≥6 1. ( −
∞
, −2> 2. <−2, 1> 3. <1, +
∞
)
1
dark:
|x−1|−|x+2|≥6 1. ( −
∞
, −2> 2. <−2, 1> 3. <1, +
∞
)
12
Saizou :
Dla jakiej wartości parametru p równanie x
4
+(p+1)x
2
+9=0 ma 4 rozwiązania
9
Malwaaa:
Bok rombu ma długość 5, a wysokość 4, oblicz długości przekątnych.
5
marta:
jak rozbic
√
436
9
Bartek:
:::rysunek::: opisz poniższe figury geometryczne, wykorzystując dane zapisane pod rysunkiem.
1
Ola:
Mam małą prośbe mam jutro kartkowke z matematyki i potrzebuje by ktos wymyslil mi przyklady rownosci podobne do tych poniżej bym mogła je rozwiązać, z góry dziękuje
1
marta:
jak rozbic
√
436
3
d4mian:
Rozwiąż nierówność: 4
x
≤ 0,5
12
Madzia :
Załóż, Że Twoi pradziadkowie w 1900 r. ulokowali w banku 1 grosz.Aż do dziś nie zmieniły się zasady oprocentowania lokaty; 4% w skali roku przy rocznej kapitalizacji odsetek. Oblicz,jaką
1
Jola:
Możecie mi pokazać na przykładzie tej macierzy jak wyznaczyć do niej odwrotną za pomocą metody gaussa?
0
OLIVER:
1. OBLICZ POLE POWIERZCHNI BOCZNEJ I OBJETOSC OSTROSLUPA PRAWIDLOWEGO TROJKATNEGO W KTORYM KRAWEDZ
2
aga:
2 log
1
/2 x = log
1
/2 6 + log
1
/2 24 wynik musi wynosić x=12
1
lolo:
log8−log5+log10−3log2
2
Daww:
Witam mam do was prośbę, jako ze mam zagrozenie z matematyki musze cos poprawic, ale ja nic nie czaje. Podam wam kilka przykladow co teraz mam i prosilbym was o napisanie jak to najlepiej
1
aga:
log 8 = log x − log 1/25
2
joohny:
Witam moglby ktos mi rozwiazac zadanie abym mial schemat postepowania
15
student:
jeszcze jedna całka: ∫2*2
x
dx prosze o pomoc
0
Zieloony:
Potrzebuje pare zadanek z opisem jak zrobione
bo jestem zielony
2
Paulina:
log
5
4 + log
5
x = 1/2 log
5
49 ( wynik musi wynosić 7/4 )
6
Lena:
Liczba 3 jest miejscem zerowym funkcji kwadratowej f. Wyznacz drugie miejsce zerowe funkcji f, jezli punkt P jest wierzchołkiem paraboli bedacej wykresem tej funkcji.
3
lilka:
jaki błąd popełniam?
x
2 cos (|
|) = −1
3
x
a = |
|
3
2 cos a = −1
4
Paulina:
log
5
4 + log
5
x = 1/2 log
5
49
3
andrzejek :
Oblicz promien okręgu opisanego na trójkącie o bokach 4,6 i 8cm
5
koko:
rozwiąż równanie:
1
tg
2
x*cosx + 4cos
3
x = ctgx*sinx +
cosx
1
ewa:
Trójkąt ABC wpisano w koło o środku O. Wiedząc, że ∡BCO = 49 a ∡COA = 44, oblicz miary kątów trójkąta ABC.. Proszę o podpowiedź..
1
Mycha:
Wyznacz wartość parametru 'a' tak aby dla wielomianu W(x)=(5−a)x
2
+3ax
4
+ax−8a był spełniony warunek W(2)=20
2
Mycha:
2(x−4)
3
−(2x+3)
3
=
1
Michaś:
Czy istnieje trójkąt, w którym dwa kąty mają miary 45 stopni i 60 stopni, a dwa boki mają długość 3 i
√
6
?
1
ela:
usuń niewymierność z mianownika:
√
2−
√
2
√
√
2
−1
1
Mycha:
Rozwiąż równanie 7x
5
(5x−11)(9x
2
−4)=0
1
Olo:
a)
3x + 2
(m+1)x
2
− 4mx + 2m + 3
b)
x
2
+1
(m−1)x
2
− 2mx + m − 2
1
Christifideles:
Uzasadnij, że promień okręgu wpisanego w wielokąt foremny o boku "a" i kącie wewnętrznym "α" można wyrazić wzorem:
0
ziomek :
sprawdź, czy równość jest tożsamością, gdy x jest miarą kąta ostrego:
12
Vira:
Jak rozwiązać takie równanie
0
EKONOMISTA:
Witam, potrafi ktoś rozwiązac, któreś z podanych zadań?
1
BWNM:
Michał rozwiązał 480 zadan przy czym każdego dnia rozwiązywał stałą liczbę zadań.Gdyby rozwiązywał każdego dnia o 8 zadan więcej to rozwiązywałby wszystkie o 3 dni wcześniej.Oblicz
6
student:
Oblicz następującą całkę:
1
janek:
3x−1
2
−
4y−7
3
=2/*6
3y−6
4
−
5−x
6
=−1
5
12
0
wiki:
śruba zżarła w kuchni rybę od twojej mamy. wpisz zwiazki wyrazowe
7
Algebra:
3 0 8 −1
1
Paulina:
log
3
x = log
3
5 + log
3
4
1
Paulina:
16
bar80:
log
6
(2x+2)+ log
6
(3x−3)
= −log
6
(x+1)
log
6
(x−1)
6
kwadrat:
układ równań
2
DN:
log
2
(12−2
x
) = 5 − x
2
Szajbusek:
Znajdź wszystkie x ∊ < 0;π> takie, że 2 cos
2
x – sinx – 2 = 0.
3
Jurek:
SOREK POLITECHNIKA
2
ania:
powiedzcie, gdzie popełniam błąd:
1
Zzzzz....:
Dwa boki kwadratu ABCD zawierają się w prostych o równaniach y=−1/3x +3, y=3x+7 Znając wierzchołek A=(−1,0) wyznacz równania prostych zawierających pozostałe boki kwadratu oraz
1
Zzzzz....:
Dwa boki kwadratu ABCD zawierają się w prostych o równaniach y=−1/3x +3, y=3x+7 Znając wierzchołek A=(−1,0) wyznacz równania prostych zawierających pozostałe boki kwadratu oraz
1
Szajbusek:
2. Wyznacz resztę, jaką daje przy dzieleniu przez 9 różnica sześcianów dwóch kolejnych liczb naturalnych niepodzielnych przez 3.
2
kwadrat:
rozwiąż układ równań
1
krzysieklrqwr43:
log
1
3
(log
2
4x) ≥ log
1
3
(2 − log
2x
4) − 1
4
adam:
nie mam pojęcia jak to rozwiązać, pomocy
2
student_x:
Witam, mam problem dotyczący kryterium ilorazowego w szeregach liczbowych. Otóż nie zawsze wiem jak przewidzieć, mając dany wyraz a
n
, postać b
n
. Na przykład:
2
dp:
napisz równanie okręgu o średnicy AB, wiedząc, że A=(2,−4) i B=(2,4)
2
janek:
2x=15
3
7
/:2 x=
105
7
:
2
1
=
7
105
*
1
2
=
7
210
0
adam:
znajdź miejsce zerowe i przedział, gdzie jest malejąca dla a) cos (−4x−2π) b) −ctg |3πx|
36
Bartek:
Wyznaczanie dziedziny funkcji. Proszę o rozwiązanie
1
Rockky:
Dany jest trójkąt ABC, w którym A(−3;1) oraz wektor AB=[5;3], a środek ciężkości ma współrzędne S(−1;−1)
1
likikatorka:
2. Ile gramów substancji rozpuszczonej znajduje się w 110 g nasyconego, jeżeli rozpuszcalność w tej temperaturze wynosi 40g.
0
likikatorka:
4
ania:
sin
2
45 st + cos 60 st / sin 30 st x cos 30 st
2
Paulina1616:
W klasie IIa jest 30 uczniów. Podczas klasówki jeden uczeń był nieobecny. Średnia ocen z klasówki wyniosła 3,a ich odchylenie standardowe 2. Po powrocie do szkoły nieobecny wcześniej
6
Bartek:
Proszę o rozwiązanie.
2
kuba:
2sin60 st x cos30 st − 2ctg 45st prosze o pomoc
0
ania:
Wśród słuchaczy semestru V przeprowadzono ankietę, w której każdy
0
ania:
bardzo proszę o pomoc Narysuj w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji
3
lolek:
sprawdź:
tg
2
x−sin
2
x
= tg
4
x
1−tg
2
*cos
2
1
Hania:
bardzo proszę o pomoc
2
Syśka:
Dana jest funkcja liniowa : f(x)=√3/2x+5 a) napisz wzór funkcji g(x) równoległej do funkcji f(x) przechodzącej przez punkt A(√3,−1)
2
MACIEK:
proszę o pomoc, ale tak dokładnie bo wogóle tego nie kumam 1) napisz równanie równoległej dp prostej 2x+y=6 i przechodzącej przez punkt A=( −1, 7)
5
Torres:
Dany jest wielomian u. podaj taki wielomian,aby suma u+w byla wielomianem zerowym. Prooooszę, pomóżcie mi
4
andrzejek :
W trójkąt równoramienny o podstawie 6 i wysokości 8 wpisano okrąg oblicz promień tego okręku oraz odległość środka okręgo od jego wierzchołków
15
Algebra:
Determine whether the given vectors span R
4
2
matkapolka:
problem z jednym podpunktem boki trójkata mają długość 8 , 12, 16. oblicz :
9
Bruno:
Punkty A(−2;0) i B(8;0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o przeciwprostokątnej AB i polu równym 15.Oblicz współrzędne
2
Magnyfikat:
Objętość sześcianu jest równa 54
√
2
. Oblicz krawędź sześcianu więc
0
hihi:
usuń niewymierność z mianownika
1
zdesperowana:/:
hej .. czy byłby mi ktos w stanie pomóc.. dostałam 100 zadan do rozwiazania z matematyki , czy kots pomógłby rozwiazac te z którymi mam najwiekszy problem ..to by było z 9−10 zadań.. z
6
zdesperowana:/:
hej .. mam pytanie czy byłby mi ktoś w stanie rozwiązać zadania a matematyki
głównie geometria .. trójkąty i te sprawy..bo dostałam 100 zadań do rozwiazania a zalezało by
1
ewu:
pomocy,zgłupiałam. ile wynosi log
3
2?
3
help:
rozwiąż równania: 2sinx +
√
3
tgx = 0
4
cossus:
Jak policzyć a
2
= 4(7 + 4
√
3
) , aby wyszło a = ...? Wiem, że trzeba to spierwiastkować ale nie wiem jak poradzić sobie z wyrażeniem w nawiasie.
0
aneta:
x
x
−cos(
−3π) = −cos
2
(
−3π)
2
2
3
S:
Proszę o pomoc. potrzebne mi na dzisiaj do godziny 16 zad.1 Jeśli dla pewnego iegu geometrycznego a1= −3; q=1/2 to trzecim wyrazem ciagu jest?
6
Jurek:
:::rysunek::: Twierdzonko taesa. Oblicz x.
0
Fps17:
Spośród liczb od 1 do 9 losujemy kolejno 2 liczby i tworzymy z nich liczbę dwucyfrowa której cyfra 10 jest pierwsza z wylosowanych cyfr
0
Maniek:
Narysuj wykres:f(x)=2
x
a i g(x)=2x
2
+1
2
kwiejk::
3,6,11,
0
Arek:
Czy jest to prawdziwe? log16=log
2
25−2log
2
3
6
logarytm:
ile będzie wynosił
1
loga
125
5
1
nataliaaaa:
a) A(−2,3), B(4,0) b) A(0,−
√
3
), B(2,2
√
3
)
0
Fps17:
Spośród liczb od 1 do 9 losujemy kolejno 2 liczby i tworzymy z nich liczbę dwucyfrowa ktorej cyfra 10 jest pierwsza z wylosowanych cyfr.
4
chciałbymzdaćzmatmy:
Witajcie,mam dosyć poważny problem bo wychodzi mi coś zupełnie odmiennego niż jakakolwiek z 4 odpowiedzi. Zadanie brzmi: Zbiorem wartości funkcji f(x)=3(x−3)
2
9
stud:
Dobierz współczynniki a i b tak, aby wielomiany a) W(x)= (3a−1)x3 + (2b−a)x2 + (a+b) x−4 ; F(x)= 2x3 − 5x2 − x − 4 b) W(x)= 2x3 − 2ax2 + bx + 2 ; F(x)= ax3 − bx2 + 4x + 2
2
Mietek:
Rozwiąż logarytm: a)log
3
(log
2
72−log9)
0
Syśka:
Dana jest funkcja liniowa : f(x)=√3/2x+5 a)napisz wzór funkcji g(x)równoległej do funkcji f(x) przechodzącej przez punkt A(√3,−1)
0
ekonmo:
Fitma tworzy produkt w cenie 15zl za sztuke. Koszty sstale wynosza 700000zl przy nie wiecej niz 400000 wyprodukowanych sztukach. koszty zmienne osiagaja 10 zl za produkt.
0
Landrynka:
do tych zadań jeszcze rysunki.. prosze o pomoc
! potrzebne na korki... Kokainka..: β1. Trójkąty ABC IBCD sa równoramienne , przy czym IACI=IBCI i IDCI=IDBI. wynika z
0
mateusz:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy jest równa 10
√
6
zaś kąt między wysokościami przeciwległych ścian bocznych ma miarę 120 stopni.Oblicz pole powierzchni tego
6
kinga:
lim((
2n+3
2n−5
)
n
)=lim(1+
8
2n−5
)
n
=?
2
Bartosz:
1. f(x)=x
3
+ 2x 2. f(x)=2x+1
4
seba21:
⎧
2x−y=10
⎩
x*y=24
0
mikołaj:
Znajdź równanie paraboli, której kierownicą jest prosta y = −2, a ogniskiem punkt F = (1, 8).
2
zadanie:
korzystajac z zasady indukcji matematycznej wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej n prawdziwy jest wzor 1+3+5+...+(2n−1)=n
2
i teraz mam pytanie jak przyjme ze n=2 to
1
mmmm:
Zbadaj, czy trójkąty ABC i KLM są przystające, jeśli: A=(−2,3), B=(5,1) i C= (3,−2) oraz K=(0,0), L=(7,−2) i M=(5,−5).
5
Algebra:
Pomożecie mi z algebrą dałbym linka do seta i bym się pytał tylko czy dobrze zadania robię. Zgadzacie się
?
1
lighter:
Układ równań
11
marcin:
Witam wszystkich
3
Kuba:
czy jeśli w zad cosx=1/2 napisałem że x=5pi/3 +2kpi mam dobrze?
4
Iksiński:
Oblicz:
1
Kamil:
1
2
*√72= ? 8*2√3=?
1
Monia:
zbadaj liniową niezależność wektorów: 2x+3, x
2
−9x+4, x
2
+4 w T(R)
1
kami92:
3/x
2
1
Monia:
zapisać wektor u jako kombinacje liniowo niezależnych wektorów v
1
, v
2
, v
3
2
Sandra:
Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym równoramiennym o przyprostokątnej 6 cm. Plissss nie wiem jak to zrobić
1
Stefan:
4*√56
3
Stefan:
Oblicz pole i obwód rombu, którego przekątne mają długość 12 i 8 cm.
12
kaś:
log
2
x
−
1
3
√
4
=−
1
3
2
jula:
Proszę o pomoc : Wyznacz pierwiastki wielomianu: W(x)= 4x
4
−4x
2
+1
1
Karolina:
x
3
+ x
2
− 56x =
2
qqqqq:
pole trójkąta którego boki zawierają się w osiach układu współrzędnych i prostej 2x+3y−6
√
2
jest równa
0
ppppp:
wskaż równanie symetralnej odcinka AB jesli A=(−3,4) B=(0,7)
1
ppppp:
wskaż punkt P którego odległość od środka okręgu o równaniu (x+4)
2
+(y+3)
2
=17 jest większa od długości promienia tego okręgu
1
......:
wśród par liczb wskaż te które są współczynnikami kierunkowymi pary prostych prostopadłych i to jesto odp że −6 i 0,1(6) ale nie wiem dlaczego może ktos wyjaśnić
?
1
pan:
oblicz wiedząc ze kn=k(1+p)n
1
jeden:
Loga
7
2+loga
7
3+loga
7